Különleges savanyú krumplifõzelék
sponsored links
Hát igen. Vajon mitõl olyan különleges ez krumplifõzelék? Mondhatnám azt is, hogy a színétõl (szép sárga szószban vörös burgonyadarabok). De én inkább az íze miatt gondolom ezt, mert szerintem az országban pillanatnyilag beszerezhetõ egyik legjobb (Maja hajnal) burgonyából készül. Vitán felül ez a kedvencem - sütöm, fõzöm, pürét (rengeteg vajjal), gombócot, nudlit készítek belõle. Nudlihoz még kiváló a perui lila is, a másik nagy kedvencem. Kb. 2 éve ismertem meg ezt burgonyát, de most elõször vetemedtem arra, hogy "holmi fõzelékre" pazaroljam, de nem volt rossz döntés. Lisztes típusú, és szuper az íze. Gombóc, nudli készítésekor alig kell bele liszt vagy keményítõ, remekül összeáll így is.
Amitõl még különleges ez a fõzelék az, hogy külön készítem a "betétnek" szánt burgonyát. Tulajdonképpen egy krémleves készül nagyon puritán módon, de hát a krumplifõzelék legyen krumplifõzelék - vagy az krumplilevessel van. :) Mindenesetre ilyen önmagában is finom krumplit felesleges szétfûszerezni. Krumpli, víz, babérlevél, kiváló borecet, só és egy-két kanál zsíros tejföl. Betétként Rote Emma salátaburgonyát használtam, szép a színe, vékony a héja (lekaparható, mint az újkrumplinak) és nem utolsósorban finom. Finom, de nálam még ebben a mûfajban a Somogyi kifli ...