Közös recept: Sáfrányos burgonyakrémleves sült garnélafalatokkal
sponsored links
A közös recept négyünk (Coffeinmentes, Eztettem, Katucikonyha, Tarkabárka) projektje: egy általános receptcímbõl kiindulva mindenki a saját elképzelése szerint fõzi meg az adott ételt (négyet 2 hónap alatt).
Nem pakoltunk különösebb ideológiát a dolog mögé, kíváncsiak vagyunk, mit hoznak ki a többiek ugyanabból.
Az érdekessége a kis tervünknek abból adódik, hogy mindegyikünknek van valamilyen fõzési stílusa, ami valószínûleg teljesen különbözõ ételeket fog eredményezni, amelyekbõl ki-ki szabadon választhat, saját ízlése szerint.
Az elsõ témát ki mástól kaphattuk volna, mint Gabától, aki a tengeri herkentyûk avatott mestere. A téma: fûszeres-zöldséges garnéla leves.
A kihívás nagy volt, nem szoktam garnélát készíteni, de most már szokok, mert sikere volt. Én maradtam a tõlem megszokott krémleveses stílusban, ezzel nagyon mellényúlni nem lehet. No kérem, az van, hogy a sáfrány a krumplival is csodát tud mûvelni. Átjárja a finom aroma az egész levest, amit kiegészít a jó fokhagymás garnéla. Egy szabály van: frissen fogyasszuk!
Hozzávalók (4 személyre):
1 kg burgonya
2 fej mogyoróhagyma
6 duci gerezd fokhagyma
200 ml zsíros tejszín
1 póréhagyma
250 g garnéla (nálam jobb híján fagyasztott)
víz / alaplé
1 dl fehérbor
egy nagy csipet sáfrány
olívaolaj, vaj
só, bors, citrom
A mogyoróhagymát és 4 gerezd fokhagymát megpucolok, felaprítok. Olívaolajat hevítek egy fazékban, megfuttatom rajta a hagymát. A megtisztított burgonyát feldarabolom, a hagymára dobom, megsütögetem, majd felöntöm annyi vízzel vagy alaplével, hogy bõven ellepje. Sózom, borsozom és hozzáadom a sáfrányt is, puhára fõzöm a burgonyát.
Ha a krumpli megfõtt, facsarok rá néhány csepp citromlevet, felöntöm a tejszínnel, újraforralom. Leveszem a tûzrõl és simára turmixolom.
A póréhagymát hosszában felhasítom, jó alaposan megmosom, feldarabolom. Egy nagy serpenyõben egy evõkanál vajat és egy evõkanál olívaolajat felforrósítok. Rádobom a maradék zúzott fokhagymát és a pórét, közepes lángon néhány percig sütögetem, felöntöm a fehérborral, elpárologtatom az alkoholt. Ekkor jöhet rá a felengedett, átmosott, megtörölt rák. Mindkét oldalát másfél percig sütögetem, közben sózom, borsozom.
A levest a rákkal, citromszeletekkel és jó fokhagymás pirítóssal tálalom.
És akkor a többiek csudalevesei:
Anikó (Coffeinmentes) sült paprikás, füstölt fokhagymás garnéla levese
Éci (eztettem) laksája:
Gaba (Tarka bárka) kecskesajtos-zöldséges csípõs garnélalevese buggyantott tojással:
Nem pakoltunk különösebb ideológiát a dolog mögé, kíváncsiak vagyunk, mit hoznak ki a többiek ugyanabból.
Az érdekessége a kis tervünknek abból adódik, hogy mindegyikünknek van valamilyen fõzési stílusa, ami valószínûleg teljesen különbözõ ételeket fog eredményezni, amelyekbõl ki-ki szabadon választhat, saját ízlése szerint.
Az elsõ témát ki mástól kaphattuk volna, mint Gabától, aki a tengeri herkentyûk avatott mestere. A téma: fûszeres-zöldséges garnéla leves.
A kihívás nagy volt, nem szoktam garnélát készíteni, de most már szokok, mert sikere volt. Én maradtam a tõlem megszokott krémleveses stílusban, ezzel nagyon mellényúlni nem lehet. No kérem, az van, hogy a sáfrány a krumplival is csodát tud mûvelni. Átjárja a finom aroma az egész levest, amit kiegészít a jó fokhagymás garnéla. Egy szabály van: frissen fogyasszuk!
Hozzávalók (4 személyre):
1 kg burgonya
2 fej mogyoróhagyma
6 duci gerezd fokhagyma
200 ml zsíros tejszín
1 póréhagyma
250 g garnéla (nálam jobb híján fagyasztott)
víz / alaplé
1 dl fehérbor
egy nagy csipet sáfrány
olívaolaj, vaj
só, bors, citrom
A mogyoróhagymát és 4 gerezd fokhagymát megpucolok, felaprítok. Olívaolajat hevítek egy fazékban, megfuttatom rajta a hagymát. A megtisztított burgonyát feldarabolom, a hagymára dobom, megsütögetem, majd felöntöm annyi vízzel vagy alaplével, hogy bõven ellepje. Sózom, borsozom és hozzáadom a sáfrányt is, puhára fõzöm a burgonyát.
Ha a krumpli megfõtt, facsarok rá néhány csepp citromlevet, felöntöm a tejszínnel, újraforralom. Leveszem a tûzrõl és simára turmixolom.
A póréhagymát hosszában felhasítom, jó alaposan megmosom, feldarabolom. Egy nagy serpenyõben egy evõkanál vajat és egy evõkanál olívaolajat felforrósítok. Rádobom a maradék zúzott fokhagymát és a pórét, közepes lángon néhány percig sütögetem, felöntöm a fehérborral, elpárologtatom az alkoholt. Ekkor jöhet rá a felengedett, átmosott, megtörölt rák. Mindkét oldalát másfél percig sütögetem, közben sózom, borsozom.
A levest a rákkal, citromszeletekkel és jó fokhagymás pirítóssal tálalom.
És akkor a többiek csudalevesei:
Anikó (Coffeinmentes) sült paprikás, füstölt fokhagymás garnéla levese
Éci (eztettem) laksája:
Gaba (Tarka bárka) kecskesajtos-zöldséges csípõs garnélalevese buggyantott tojással:
Köszönöm Lányok a játékot, alig várom a többi fordulót is!