Közös recept: Sáfrányos burgonyakrémleves sült garnélafalatokkal

2014-03-17

sponsored links

A közös recept négyünk (Coffeinmentes, Eztettem, Katucikonyha, Tarkabárka) projektje: egy általános receptcímbõl kiindulva mindenki a saját elképzelése szerint fõzi meg az adott ételt (négyet 2 hónap alatt).

Nem pakoltunk különösebb ideológiát a dolog mögé, kíváncsiak vagyunk, mit hoznak ki a többiek ugyanabból.

Az érdekessége a kis tervünknek abból adódik, hogy mindegyikünknek van valamilyen fõzési stílusa, ami valószínûleg teljesen különbözõ ételeket fog eredményezni, amelyekbõl ki-ki szabadon választhat, saját ízlése szerint.

Az elsõ témát ki mástól kaphattuk volna, mint Gabától, aki a tengeri herkentyûk avatott mestere. A téma: fûszeres-zöldséges garnéla leves.

A kihívás nagy volt, nem szoktam garnélát készíteni, de most már szokok, mert sikere volt. Én maradtam a tõlem megszokott krémleveses stílusban, ezzel nagyon mellényúlni nem lehet. No kérem, az van, hogy a sáfrány a krumplival is csodát tud mûvelni. Átjárja a finom aroma az egész levest, amit kiegészít a jó fokhagymás garnéla. Egy szabály van: frissen fogyasszuk!


Hozzávalók (4 személyre):

1 kg burgonya
2 fej mogyoróhagyma
6 duci gerezd fokhagyma
200 ml zsíros tejszín 
1 póréhagyma
250 g garnéla (nálam jobb híján fagyasztott)
víz / alaplé
1 dl fehérbor
egy nagy csipet sáfrány
olívaolaj, vaj
só, bors, citrom

A mogyoróhagymát és 4 gerezd fokhagymát megpucolok, felaprítok. Olívaolajat hevítek egy fazékban, megfuttatom rajta a hagymát. A megtisztított burgonyát feldarabolom, a hagymára dobom, megsütögetem, majd felöntöm annyi vízzel vagy alaplével, hogy bõven ellepje. Sózom, borsozom és hozzáadom a sáfrányt is, puhára fõzöm a burgonyát.

Ha a krumpli megfõtt, facsarok rá néhány csepp citromlevet, felöntöm a tejszínnel, újraforralom. Leveszem a tûzrõl és simára turmixolom.

A póréhagymát hosszában felhasítom, jó alaposan megmosom, feldarabolom. Egy nagy serpenyõben egy evõkanál vajat és egy evõkanál olívaolajat felforrósítok. Rádobom a maradék zúzott fokhagymát és a pórét, közepes lángon néhány percig sütögetem, felöntöm a fehérborral, elpárologtatom az alkoholt. Ekkor jöhet rá a felengedett, átmosott, megtörölt rák. Mindkét oldalát másfél percig sütögetem, közben sózom, borsozom.

A levest a rákkal, citromszeletekkel és jó fokhagymás pirítóssal tálalom.

És akkor a többiek csudalevesei: 

Anikó (Coffeinmentes) sült paprikás, füstölt fokhagymás garnéla levese


Éci (eztettem) laksája:


Gaba (Tarka bárka) kecskesajtos-zöldséges csípõs garnélalevese buggyantott tojással:


Köszönöm Lányok a játékot, alig várom a többi fordulót is!


Folytats a blogon ... katucikonyha.blogspot.com/2014/03/koz...

sponsored links

Keres?s