Közös recept: nizzai saláta
sponsored links
Tehát ugye arról van szó, hogy idõrõl-idõre együtt fõzünk Coffeinmentes Anikóval, eztettem Écivel és Gabával a Tarka Bárkáról. Az akcióról részletesebben az elõzõ, leveses bejegyzésben olvashattok.
Túl vagyunk a levesen, most a salátán a sor. A nizzai saláta hallatán egybõl beugrott a katonás rendbe sorakozó, salátaágyon fekvõ mindenfélék sokasága. Ilyet nem tudtam produkálni, inkább egy színes egyveleg lett, ami tartalmaz eredetileg nem odavaló összetevõket is.
A saláta készítése során szomorú tapasztalatokra tettem szert. Bocsánat, nem a készítéssel vannak a gondok, az pofon egyszerû, de a beszerzés itt sem könnyû. Tonhalból csak a konzerv jöhetett szóba, erre számítottam is. De hogy még ez sem olyan egyszerû küldetés, arra nem. A zöld hüvelyû ceruzabab nyáron nem gond, hiszen kedvenc bácsim a piacon árul. De nehogy azt higgyük, hogy a szomszédos sparban bárkinek is eszébe jut, hogy legyen mondjuk olyan, amit nem daraboltak fel. Ilyenkor lehangol kicsit a magyar valóság, pedig még szerencsés vagyok, hogy Budapesten élek. De itt is rengeteget kell utazni egy-egy mondjuk nem szokványos alapanyagért.
No de csak pozitívan, következzék a nizzai saláta az én elgondolásomban:
- Illetve, még egy apócska megjegyzés. Ezt a posztot Beának szeretném ajánlani, a Dizájnmenza blog írójának, aki úgy tûnik elköszön a blogolástól. Hiányozni fog a tehetsége! Tõle szereztem be a hétvégén néhány nagyon szerethetõ kiegészítõt, amikért igazán hálás vagyok neki. -
Hozzávalók egy kiadós adaghoz:
2 marék vegyes saláta
2 tojás
1 doboz tonhal konzerv (én 80 g-os spar saját márkásat használtam olívaolajban eltéve)
1-1 szelet zöld és piros kaliforniai paprika
1 paradicsom
2 mogyoróhagyma
2 gerezd fokhagyma
100 g fagyasztott zöldbab
3 kisebb burgonya
1 marék fekete olajbogyó
olívaolaj, só, bors, citrom
A burgonyát alaposan megmosom, sós vízben puhára fõzöm 15-20 perc alatt. Közben a fagyasztott zöldbabot sós, forrásban lévõ vízbe öntöm, újraforrástól számítva 5-6 percig fõzöm, így nem fõ szét, még kicsit roppanós marad. Leszûröm, leöblítem hideg vízzel. A tojásokat is megfõzöm, forrástól számítva 6 percig hagyom fõni, hideg vízbe áztatom, megtisztítom, felszeletelem.
Ameddig fõnek a hozzávalók, vékonyra szeletelem a mogyoróhagymát, a paprikát és a paradicsomot. Serpenyõben olívaolajat hevítek, a fokhagymát az erre kitalált alkalmatosságból az olajba nyomom. Mehet rá a hagyma, a paprika, a megfõtt zöldbab és a megtisztított, felkockázott burgonya is. Alaposan sózom, borsozom, néhány perc alatt átsütögetem.
Egy rész citromlébõl, két rész olívaolajból, sóból és borsból öntetet keverek.
A serpenyõbõl a salátaágyra borítom a dolgokat, hozzáadom a felszeletelt paradicsomot is, meglocsolom az öntettel. A tonhalat rátördelem a tetejére, jöhetnek a tojásszeletek és az olajbogyók is.
Kész, ennyi az én verzióm, jöhetnek a többiek remekmûvei:
Éci, az eztettem gasztrobirodalom megalkotója így készíti - recept ITT:
Coffeinmentes Anikó pedig így (hasonlóan gondolkodunk :)) - recept ITT:
Gaba, a Tarka Bárkáról ilyennek képzeli - recept ITT:
Lányok, jó kör volt, köszönet érte! Folytatása következik!
Túl vagyunk a levesen, most a salátán a sor. A nizzai saláta hallatán egybõl beugrott a katonás rendbe sorakozó, salátaágyon fekvõ mindenfélék sokasága. Ilyet nem tudtam produkálni, inkább egy színes egyveleg lett, ami tartalmaz eredetileg nem odavaló összetevõket is.
A saláta készítése során szomorú tapasztalatokra tettem szert. Bocsánat, nem a készítéssel vannak a gondok, az pofon egyszerû, de a beszerzés itt sem könnyû. Tonhalból csak a konzerv jöhetett szóba, erre számítottam is. De hogy még ez sem olyan egyszerû küldetés, arra nem. A zöld hüvelyû ceruzabab nyáron nem gond, hiszen kedvenc bácsim a piacon árul. De nehogy azt higgyük, hogy a szomszédos sparban bárkinek is eszébe jut, hogy legyen mondjuk olyan, amit nem daraboltak fel. Ilyenkor lehangol kicsit a magyar valóság, pedig még szerencsés vagyok, hogy Budapesten élek. De itt is rengeteget kell utazni egy-egy mondjuk nem szokványos alapanyagért.
No de csak pozitívan, következzék a nizzai saláta az én elgondolásomban:
- Illetve, még egy apócska megjegyzés. Ezt a posztot Beának szeretném ajánlani, a Dizájnmenza blog írójának, aki úgy tûnik elköszön a blogolástól. Hiányozni fog a tehetsége! Tõle szereztem be a hétvégén néhány nagyon szerethetõ kiegészítõt, amikért igazán hálás vagyok neki. -
Hozzávalók egy kiadós adaghoz:
2 marék vegyes saláta
2 tojás
1 doboz tonhal konzerv (én 80 g-os spar saját márkásat használtam olívaolajban eltéve)
1-1 szelet zöld és piros kaliforniai paprika
1 paradicsom
2 mogyoróhagyma
2 gerezd fokhagyma
100 g fagyasztott zöldbab
3 kisebb burgonya
1 marék fekete olajbogyó
olívaolaj, só, bors, citrom
A burgonyát alaposan megmosom, sós vízben puhára fõzöm 15-20 perc alatt. Közben a fagyasztott zöldbabot sós, forrásban lévõ vízbe öntöm, újraforrástól számítva 5-6 percig fõzöm, így nem fõ szét, még kicsit roppanós marad. Leszûröm, leöblítem hideg vízzel. A tojásokat is megfõzöm, forrástól számítva 6 percig hagyom fõni, hideg vízbe áztatom, megtisztítom, felszeletelem.
Ameddig fõnek a hozzávalók, vékonyra szeletelem a mogyoróhagymát, a paprikát és a paradicsomot. Serpenyõben olívaolajat hevítek, a fokhagymát az erre kitalált alkalmatosságból az olajba nyomom. Mehet rá a hagyma, a paprika, a megfõtt zöldbab és a megtisztított, felkockázott burgonya is. Alaposan sózom, borsozom, néhány perc alatt átsütögetem.
Egy rész citromlébõl, két rész olívaolajból, sóból és borsból öntetet keverek.
A serpenyõbõl a salátaágyra borítom a dolgokat, hozzáadom a felszeletelt paradicsomot is, meglocsolom az öntettel. A tonhalat rátördelem a tetejére, jöhetnek a tojásszeletek és az olajbogyók is.
Kész, ennyi az én verzióm, jöhetnek a többiek remekmûvei:
Éci, az eztettem gasztrobirodalom megalkotója így készíti - recept ITT:
Coffeinmentes Anikó pedig így (hasonlóan gondolkodunk :)) - recept ITT:
Gaba, a Tarka Bárkáról ilyennek képzeli - recept ITT:
Lányok, jó kör volt, köszönet érte! Folytatása következik!