Közös recept: csirke tikka masala

2014-04-16

sponsored links

Közös recept: idõrõl-idõre együtt fõzünk Coffeinmentes Anikóval, eztettem Écivel és Gabával a Tarka Bárkáról. Az akcióról részletesebben az elõzõ, leveses bejegyzésben és a második, salátásban is olvashattok.


Elõször is, ez lesz az elsõ olyan bejegyzés a blogon, amihez nem lesz képem. Készült ugyan, de sikerült végérvényesen az univerzumba repíteni. Szóval nem kell szombat éjjel képeket törölni, hogy legyen hely a képes meghajtómon, majd gyorsan a lomtárat is kiüríteni, mert akkor bizony odavesznek olyan dolgok is, amikre nagyon vigyáztunk. :( Még Férj is próbál mindent elkövetni, valami varázsprogramot ráuszított a fényképezõgépemre is, ami elõ tud szedni onnan törölt képeket, de sajnos még ez sem segített. Ennyit a nyafogásról...

Tehát, közös fõzésünk harmadik állomásánál tartunk, Anikó pedig úgy határozott, fõzzünk csirke tikkát. Mondanom sem kell, még soha nem készítettem. Szomorúan vallom be, hogy a nagyon leegyszerûsített verziót választottam. A boltban (pl. spar) van garam masala keverék, de mellette ott figyel a kész tikka keverék is, így azért nyúltam, hogy ne kelljen még egy csomó más fûszert is beszereznem mellé. Õszintén szólva, nekem túlságosan fahéjas. Nem tudok vele mit kezdeni, összességében finom volt, de nem olyan, amit rendszeresen készítenék. (A család is leszavazta sajnos.) Bár lehet, hogy egy húsmentes pl. padlizsános verzió jobban bejönne. Recept ügyileg a dobozka leírására és Jamie Oliverre hagyatkoztam, a kettõbõl hoztam össze a dolgot.

A lányok velem ellentétben szuperül vették az akadályt.

Hozzávalók:

500 g csirkemellfilé 2 cm-es kockákra vágva
2 mogyoróhagyma
2-3 gerezd fokhagyma
5 cm-es friss gyömbér
1 csokor koriander vagy petrezselyem
ízlés szerint chili
1 teáskanál só
1/2 citrom
3 evõkanál tikka fûszerkeverék
2 dl görög joghurt
2 evõkanál olaj
1/2 zöld és 1/2 piros színû kaliforniai paprika
40 dkg paradicsom konzerv (passata vagy hámozott és darabolt)

Késes aprítóba teszem a hagymákat, a reszelt gyömbért, a zöldfûszert és a chilit, alaposan összedarálom. Összekeverem a sóval, a citromlével, a tikka fûszerrel, a joghurttal és az olajjal. A fûszeres pácba forgatom a csirkekockákat. 6-8 órára vagy éjszakára hûtõbe teszem.

Másnap a paprikákat apró kockákra vágom, összekeverem a paradicsommal, kiveszem a húst a pácból, azt is belekeverem. Sütõedénybe szedem, 220 fokra elõmelegített sütõben sütöm 10 percig. Ekkor kiveszem az edényt, rászedem a maradék pác szószt, összekeverem, visszadugom még 10 percre a sütõbe. Rizzsel tálalom.

Ennyi az én verzióm, most következzék a többieké:

Anikó - Coffeinmentes  tikkája mesésen szép tálalásban, naan kenyérrel:


 Eztettem Éci tikkadt csirkéje, azaz pulykája:


Gaba receptje a Tavola in Piazza blogról:





Folytats a blogon ... www.katucikonyha.hu/2014/04/kozos-rec...

sponsored links

Keres?s