Közel-keleti ízek: Ma'ammoul (vegán, glutén-, tejtermék-, hozzáadott cukor mentes)
sponsored links
A Ma amoul egy hagyományos arab apró süteményt, amit legtöbbször vagy datolyával töltenek (ezek nagyobbak) vagy pedig dióval, mandulával, pisztáciával. Én az enyémet aszalt fügével töltöttem, mert a Férjem óriási füge fogyasztóvá vált az utóbbi hónapokban.
Sok bazárban, souq-ban látni, hogy az asszonyok a saját, otthon elkészített Ma amouljukat árulják, azonban láttam már elegánsabb, igazán arabos cukrászdában is. (Mit kerestem ott? Behúzott a kíváncsiság!) Tradicionálisan egy díszesen kifaragott fakanál mélyedés részébe nyomják a már golyóvá formált kekszet és úgy helyezik a sütõtálra, így szép, ciráldás teteje lesz. Én még ilyet nem tudtam beszerezni, habár most megmozgatok minden követ ennek érdekében, ezért ennek hiányában a villámmal ügyeskedtem ki a tetejét.
Maga a tészta glutén-mentes rizsliszt és õrölt mandula felhasználásával készült, hogy az állaga minél közelebb legyen az eredetihez, azonban biztos vagyok benne, hogy lehet 100%-osan paleosítani, kihagyva a rizslisztet. A tészta maga nagyon vékony, gazdag belsõ tölteléket ölel körbe. A szánkba véve, a régi aprósütemények állagát idézve, elporlad a szánkban, de amint elkezdjük ...