Kötözött gombóc leves
sponsored links
A kötözött gombóc leves tartalmas tésztaleves, amelyet leggyakrabban a nyári munkák idején, fõleg aratáskor készítettek. Az országban mindenütt gyúrtak különféle házi tésztákat, de a kötözött gombócot jellemzõen Baranyában készítettek, bár ismert volt az ország más tájain is. Kétféle töltelékkel tálalták: zsíron dinsztelt, õrölt pirospaprikás hagymával vagy tejföllel, tojással, sóval elkevert túróval.
A kifõtt túrós kötözött gombócot pirospaprikás, hagymás zsírral, a hagymás kötözött gombócot tejföllel, túróval, pirított zsemlemorzsával tálalták. A kifõtt tészta levét sem öntötték ki, hanem levest fõztek belõle, hiszen a falusi ember takarékosan élt, nem pazarolt, különösen a nehéz munkával elõállított élelmiszert nem. Nyári idõszakban a kötözött gombócot nem külön készítették, hanem levesnek fõzték. Nálunk a túrós kötözött tésztából készült leves volt a gyakoribb. Fõzés közben a túróból kicsapódott savótól enyhe savanykás ízt kapott a leves. A dédnagymama gazdagabban, ...