Kötött tészta leves
sponsored links
Egyik gyerekkori kedvencemet mutatom ma, a kötött, vagy ahogy gyerekként mondtam ?kötözött tészta? levest. Gyerekkoromban imádtam ezt a rendkívül egyszerûen elkészíthetõ, olcsó levest, amit nagymamám készített rendszeresen. Most már nem csak az én, de a párom és kisfiam kedvence is lett.
Alapvetõen nem sok mindent tesznek bele, egy zöldpaprikát, egy paradicsomot, egy nagy csokor petrezselymet és a tésztacsomókat. Én a hagyományostól kissé eltérõen, a sok zöldséges levesek híveként, telepakolom zöldséggel.
Maga a leves egyszerû, olyan mint egy zöldségleves, de a tésztába kent hagymás-paprikás zsír olyan különleges ízzel toldja meg, hogy aki egyszer kóstolja, biztosan megszereti. Én két tojásból készítem bele a tésztát, mert imádjuk, de ez nagy mennyiség lesz, ezért aki kevésbé szereti ha tele van tésztával, készítheti fél adagból is, azaz egy tojásból.
Kötött tészta leves
Hozzávalók a tésztához:
2 db tojás/ 1 tojás
20 dkg sima liszt/ 10 dkg
1 csipet só
1 db nagyobb fej vöröshagyma
2 evõkanál házi kacsa, vagy sertés zsír
1/2 csapott evõkanál pirospaprika / 1 teáskanál
frissen õrölt bors
a leveshez zöldségféle, ki hogy szereti:
3 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa zöldjével együtt
1/4 db zeller + 1-2 szál zöld
2 marék zöldborsó (elhagyható)
2 db kisebb burgonya
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
pici õrölt kömény
só, bors
Elkészítés:
Elõször elkészítjük a tésztát a tojásból és a lisztbõl, egy csipet sóval. Jól összegyúrjuk, majd 15-20 percet pihentetjük a hûtõben fóliába csomagolva, hogy ne száradjon ki.
Közben, míg a tészta pihen elkészítjük a hagymás-paprikás zsírt, amivel majd megkenjük a kinyújtott tésztát.
Ehhez a vöröshagymát finomra vágva megdinszteljük a zsíron, majd félrehúzva a tûzrõl, hozzáadjuk a pirospaprikát és egy kevés frissen õrölt, fekete borsot. Annyira kell, hogy meleg legyen, hogy a paprika picit megpiruljon, de ne égjen meg.
kötött tészta készítése
Miután a tészta eleget pihent, lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk és a kinyújtott felületét megkenjük a már langyosra hûlt paprikás zsírral.
A következõ lépés pedig, hogy a megkent tésztát körülbelül 1 centis sávban lehatjuk kétszer, majd ezt a lehajtott sávot éles késsel levágjuk.
A hajtott, levágott tészta csíkokat elkezdjük lazán megcsomózni, majd minden csomót leszakítunk és addig folytatjuk, míg a tészta elfogy.
az elkészült kötött tészta
Egy nagyobb fazékban feltesszük a levest, amelybe beletesszük a tisztított és nagyjából egyformára aprított zöldségeket. A paprikával, a lehéjazott paradicsommal és a zöldekkel együtt. Ízesítjük sóval, borssal, pici köménnyel.
Mindent úgy kell idõzítenünk, hogy a levesben levõ zöldségek ne fõljenek túl, mire a tésztát belefõzzük, hanem egyszerre készüljenek el.
Mikor a leves forr, a kész csomókat belefõzzük, körülbelül 10-15 perc alatt átfõ. De a biztonság kedvéért vegyünk ki egyet és vágjuk ketté, hogy nem maradt-e belül fehér, nyers a tészta.
Kötött tészta leves
Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin?
Egyszerû dara(gríz)galuska leves
Körtés-kakukkfüves kacsamáj tésztakosárban, portói mazsolamártással
Öt azonos alapanyag ? három különbözõ étel.
Zöldfûszeres sajtkrémmel töltött, rántott paprika
Mézes-gyömbéres almakrémleves, vaníliás minirétessel
Alapvetõen nem sok mindent tesznek bele, egy zöldpaprikát, egy paradicsomot, egy nagy csokor petrezselymet és a tésztacsomókat. Én a hagyományostól kissé eltérõen, a sok zöldséges levesek híveként, telepakolom zöldséggel.
Maga a leves egyszerû, olyan mint egy zöldségleves, de a tésztába kent hagymás-paprikás zsír olyan különleges ízzel toldja meg, hogy aki egyszer kóstolja, biztosan megszereti. Én két tojásból készítem bele a tésztát, mert imádjuk, de ez nagy mennyiség lesz, ezért aki kevésbé szereti ha tele van tésztával, készítheti fél adagból is, azaz egy tojásból.
Kötött tészta leves
Hozzávalók a tésztához:
2 db tojás/ 1 tojás
20 dkg sima liszt/ 10 dkg
1 csipet só
1 db nagyobb fej vöröshagyma
2 evõkanál házi kacsa, vagy sertés zsír
1/2 csapott evõkanál pirospaprika / 1 teáskanál
frissen õrölt bors
a leveshez zöldségféle, ki hogy szereti:
3 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa zöldjével együtt
1/4 db zeller + 1-2 szál zöld
2 marék zöldborsó (elhagyható)
2 db kisebb burgonya
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
pici õrölt kömény
só, bors
Elkészítés:
Elõször elkészítjük a tésztát a tojásból és a lisztbõl, egy csipet sóval. Jól összegyúrjuk, majd 15-20 percet pihentetjük a hûtõben fóliába csomagolva, hogy ne száradjon ki.
Közben, míg a tészta pihen elkészítjük a hagymás-paprikás zsírt, amivel majd megkenjük a kinyújtott tésztát.
Ehhez a vöröshagymát finomra vágva megdinszteljük a zsíron, majd félrehúzva a tûzrõl, hozzáadjuk a pirospaprikát és egy kevés frissen õrölt, fekete borsot. Annyira kell, hogy meleg legyen, hogy a paprika picit megpiruljon, de ne égjen meg.
kötött tészta készítése
Miután a tészta eleget pihent, lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk és a kinyújtott felületét megkenjük a már langyosra hûlt paprikás zsírral.
A következõ lépés pedig, hogy a megkent tésztát körülbelül 1 centis sávban lehatjuk kétszer, majd ezt a lehajtott sávot éles késsel levágjuk.
A hajtott, levágott tészta csíkokat elkezdjük lazán megcsomózni, majd minden csomót leszakítunk és addig folytatjuk, míg a tészta elfogy.
az elkészült kötött tészta
Egy nagyobb fazékban feltesszük a levest, amelybe beletesszük a tisztított és nagyjából egyformára aprított zöldségeket. A paprikával, a lehéjazott paradicsommal és a zöldekkel együtt. Ízesítjük sóval, borssal, pici köménnyel.
Mindent úgy kell idõzítenünk, hogy a levesben levõ zöldségek ne fõljenek túl, mire a tésztát belefõzzük, hanem egyszerre készüljenek el.
Mikor a leves forr, a kész csomókat belefõzzük, körülbelül 10-15 perc alatt átfõ. De a biztonság kedvéért vegyünk ki egyet és vágjuk ketté, hogy nem maradt-e belül fehér, nyers a tészta.
Kötött tészta leves
Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin?
Még több finomság:
Egyszerû dara(gríz)galuska leves
Körtés-kakukkfüves kacsamáj tésztakosárban, portói mazsolamártással
Öt azonos alapanyag ? három különbözõ étel.
Zöldfûszeres sajtkrémmel töltött, rántott paprika
Mézes-gyömbéres almakrémleves, vaníliás minirétessel