Körözött túróval ízesített kenyér
sponsored links
Az utóbbi idõben fõleg kiflit és zsemlét sütöttem, azokat is inkább kalács jellegû tésztából ? itt volt hát az ideje a kenyérnek is. Gondoltam, most megint olyat készítek, aminek a tésztájában túró van, mert pár éve nagyon megszerettem a kenyértészta gazdagításának ezt a módját, és amúgy is régen került már asztalra. Ezúttal magát a túrót is ízesítettem, és körözöttként került bele a tésztába. Akkora szerelem lett, hogy egymás után kétszer is megsütöttem ? elõször egyetlen jó nagy cipó alakjában, utóbb pedig ez a két kisebb lett belõle. Elég hamar elfogyott. :D
Hozzávalók 2 kis cipóhoz:
50 dkg fehér tönkölybúzaliszt + a dagasztáshoz
5 dkg kukoricaliszt + a szóráshoz
5 dkg Graham-liszt
1 ek. só
25 dkg túró
1 csapott ek. õrölt pirospaprika
? tk. õrölt fûszerkömény
õrölt fekete bors
1 fej vöröshagyma
1 ek. olívaolaj + a kelesztéshez
1 ek. szilárd mangalicazsír
4 dkg friss élesztõ
1 ek. cukor
10 dkg natúr joghurt
2 dl víz
elkészítés:
- A felaprított vöröshagymát megpirítjuk a zsíron. A túrót elkeverjük a pirospaprikával, a fûszerköménnyel, a borssal.
- A háromféle liszt közepében kialakított mélyedésbe morzsolt élesztõhöz adjuk a langyos vizet, kevés liszttel simára keverjük, és letakarva felfuttatjuk.
- Hozzáadjuk a sót, az olívaolajat, a hagymát, a túrót, a meglangyosított joghurtot, és tésztává dagasztjuk. Vékonyan kiolajozott tálban, letakarva, huzatmentes helyen megkelesztjük.
- A megkelt tésztát lisztezett felületre borítva négyfelé vesszük, és 35 cm hosszú rudakká sodorjuk.
- 2-2 tésztakígyót összecsavarunk, a végeiket kissé aláhajtjuk, a kenyereket sütõpapírral bélelt tepsire tesszük, és letakarva megkelesztjük.
- A megkelt cipókat megszórjuk kevés kukoricaliszttel, és 250°C-ra elõmelegített sütõbe toljuk. A hõmérsékletet ekkor 210°C-ra mérsékeljük, és készre sütjük a kenyereket. Rácsra téve hagyjuk kihûlni.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idõ: kb. 35 perc
Tipp:
Kettõ helyett egy kenyeret is süthetünk. Ebben az esetben csak két rudat sodrunk, és abból alakítjuk ki a kenyeret.
A recept a Kifõztük gasztromagazin márciusi számában is megjelent.