Körömpörkölt medvehagymás túrós szalvétagombóccal (paleo)

2017-04-07

sponsored links



Sose készítettem még szalvéta gombócot. Tudom hogy kell, de annyira macerásnak ítéltem, hogy kihagytam a repertoárból. Most viszont a Cookori.com oldalán találtam egy szuper kis kütyüt, amivel minden kínlódás nélkül, gyorsan elkészült. Nagyon látványos a végeredmény és a romeltakarítás is csak pár percet vesz igénybe a végén. Nálam ez nagyon fontos tényezõ! :)

Hozzávalók:

a körömpörkölthöz:
1 nagyobb sertéscsülök 
1.5 kg sertésköröm
20 dkg zsír
6 nagyobb vöröshagyma
2-3 paprika
3 paradicsom
víz
1 fej fokhagyma 
köménymag
törött bors ízlés szerint 
pirospaprika




a szalvétagombóchoz 4 fõre:
30 dkg Totu
1 dl víz
2 dkg kókuszolaj
2 tojás
2 evõkanál nyílgyökérliszt
1 evõkanál kókuszliszt
2 evõkanál útifû maghéj
1 kisebb csokor medvehagyma
1-2 gerezd összezúzott fokhagyma
törött bors


a savanyúsághoz:
fermentált vegyes zöldség (recept itt)

A pörkölthöz a körmöket 6 részre vágjuk (legegyszerûbb a hentest megkérni), a csülköt kicsontozzuk és a húst nagyobb kockára vágjuk. Az apróra vágott hagymát, kevés sóval üvegesre fonnyasztjuk a zsíron. A tûzrõl lehúzva hozzáadjuk a pirospaprikát. Felöntjük kis vízzel, majd a tûzre visszatéve zsírjára pirítjuk. Hozzáadjuk a körmöt. Ízesítjük sóval, törött borssal, köménnyel, összezúzott fokhagymával. Kevés vízzel felöntjük (folyamatosan pótoljuk majd a fõzés során, nehogy leégjen a pörkölt). Hozzáadjuk a kis kockára vágott paprikát, paradicsomot. Addig fõzzük, amíg a köröm már majdnem puhává válik. Ekkor adjuk hozzá a csülköt és addig fõzzük tovább, amíg teljesen megpuhul.

A körethez a Totut a vízzel, a tojásokkal, a kókuszolajjal, a sóval és a törött borssal botmixerrel turmixoljuk, nem baj ha kicsit darabos marad, jobban visszaadja majd a túró élményét. Hozzákeverjük a kókuszliszttel, nyílgyökér liszttel elkevert útifû maghéjat és a finomra vágott medvehagymát. 10-15 percig állni hagyjuk. Ezalatt felmelegítjük a vizet. Amikor gyöngyözni kezd a víz (nem kell forrnia, és közepes láng is elég a fõzéshez) a masszát a formába töltjük (két részletben fõztem), jól belenyomkodjuk. A vízbe rakjuk, Fedõvel lefedve 30 perc alatt megfõzzük. Fogókesztyûvel kiszedjük a vízbõl. Langyosra hûtjük. A formából kiszedve (könnyedén kicsusszant) felszeleteljük és a pörkölt mellé kínáljuk.

A facebookon is követhettek, itt tudtok csatlakozni hozzám. Ne feledjék, hogy csak akkor jelennek meg a bejegyzéseim nálatok, ha a Követed lehetõségre is rákattintatok.

A Google+-on itt tudtok csatlakozni hozzám.

Létrehoztunk egy új paleos receptes csoportot, ha van kedvetek csatlakozni hozzánk itt megtehetitek: https://www.facebook.com/groups/523183661193999/ A ti ötleteiteket, receptjeiteket is várjuk!

Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/AnitaKedvence...

sponsored links

Keres?s