Körtés pite
sponsored links
Lássuk be, a pite nem nagy kunszt, télen-nyáron része a repertoáromnak. Mindenki szereti nálunk, legyen az cseresznyés, meggyes, szilvás, vagy almás. Körtéset még sohasem sütöttem, de ennek is eljött az ideje. Rengeteg körtét kaptam ajándékba, nem volt kétség, ezzel is kipróbálom a pitét.
Körülbelül 2,5 kg meghámozott körtét julienre gyalultam. Reszelt citromhéjával, levével, cukorral(ízlés szerint), szegfûszeggel, csillagánizzsal ízesítettem és elkezdtem fõzni, mint ahogyan az almát szoktam. A gond az lett, hogy rengeteg levet engedett én pedig, ki tudja miért, nem akartam tõle megszabadulni. Az lett a vége, hogy a sûrûségét zabpehellyel "szabályoztam". A töltelék ettõl krémesebb lett, de a körte ízét lightosabbá tette. Ennek ellenére finom lett és nem hasonlított az almáshoz, direkt ezért nem raktam bele például fahéjat.
Körülbelül 2,5 kg meghámozott körtét julienre gyalultam. Reszelt citromhéjával, levével, cukorral(ízlés szerint), szegfûszeggel, csillagánizzsal ízesítettem és elkezdtem fõzni, mint ahogyan az almát szoktam. A gond az lett, hogy rengeteg levet engedett én pedig, ki tudja miért, nem akartam tõle megszabadulni. Az lett a vége, hogy a sûrûségét zabpehellyel "szabályoztam". A töltelék ettõl krémesebb lett, de a körte ízét lightosabbá tette. Ennek ellenére finom lett és nem hasonlított az almáshoz, direkt ezért nem raktam bele például fahéjat.
A tésztája a szokásos, bár a lisztekkel szinte mindig variálok attól függõen, hogy mi van itthon éppen.
Most ezeket használtam: ...