Körtés csipkebogyó lekvár
sponsored links
Nem ígérem, hogy a most következõ lekvárral nincs sok munka, mert van. Viszont a végeredmény bõven kárpótol. Van egy szép csipkebokor a házunk elõtt, amit 5 éve ültettem, mert tavasszal szeretek a virágaiban gyönyörködni, õsszel pedig olyan szép, mikor tele van piros bogyóval. Le is szüreteltem a múlt héten, aztán a teraszon hagytam néhány napra pihenni, ami igen jót tett neki.
Sima csipkebogyó lekvárnak talán eszembe se jutott volna nekiállni, de Hans Gerlach: Lekvárok & gyümölcszselék címû könyvében felfedeztem a csipkebogyós körtepüré receptjét, melyet egy kis körtepálinkával bolondított meg. Fakanalat ragadtam, a bogyó passzírozása közepette erõsen szentségeltem és megfogadtam, na én ilyet soha többé. Többször majdnem feladtam, aztán mégiscsak folytattam, mégse vesszen kárba az addigi munka. Megérte, most már azt mondom. Az a 3 üvegnyi lekvár pedig nagy becsben van tartva, szerintem ajándék is lesz belõle.
Még mindig nem késõ elkészíteni, több helyen azt olvastam, ha az elsõ fagy megcsípi, attól még finomabb.
Hozzávalók:
1 kg csipkebogyó, fél kg érett lédús körte, 1 citrom leve, 10 dkg cukor, 2 evõkanál körtepálinka, 1 kávéskanál ...