Körtevaj
sponsored links
Hogy miért vaj? Mert textúrájában, állagában, krémességében nagyon hasonlít a vajra, ahhoz hasonlóan kenhetõ a kenyérre vagy egyéb péksüteményre. Hûtõben 1 hétig is eláll.
Hozzávalók: 1 kg körte, 2 evõkanál méz, 1 kisebb citrom leve, 1 rúd vanília, 1 dl víz, csipetnyi só.
Elkészítése: A körtét meghámozzuk, magházát kivágjuk, a körtét pedig kockákra vágjuk és egy zománcozott edénybe tesszük. Meglocsoljuk a citromlével, alátöltjük a vizet és lassú tûzön fõzzük, idõnként megkavarjuk. Kb. 15 perc után hozzáadjuk a mézet meg a vanília kikapart magjait és további 30-40 percig fõzzük, míg a leve teljesen elfõ és besûrûsödik. Félrehúzzuk és botmixerrel pürésítjük, majd tiszta befõttesüvegbe tesszük.
Megjegyzés: Botmixer hiányában villával is össze lehet törni a puhára fõtt körtét.