Könyvek 2011. szeptember

2011-09-30

sponsored links

(true life

Ennek a képnek az a címe: True Life. Festette Fernando Botero.

Brian Hoey: The Royal Yacht Britannia (Edinburgh-ban nagyon szerettem volna megnézni a forgalomból kivont és múzeummá átalakított Britanniát, de egyetlen rövid napba nem fért bele ez is. Ez a könyv egy kis kárpótlás: a szép fényes lapú képeskönyv az egyik királyi törzsszerzõ munkája.)

Sarah Bradford: George VI (A király beszéde címû filmben láthatjuk, hogyan segítette Lionel Logue VI. György királyt beszédhibájának leküzdésében. Az azonos címû könyv leírja, hogy a terapeuta egész életében a király mellett állt, és minden nyilvános beszédére felkészítette. Például minden Christmas Day-t Sandringhamben töltött Logue, hajnalban levonatozott, végigvárta a beszédet, este vissza Londonba. Ez a több száz oldalas életrajz annyit ír Logue-ról, hogy a harmincas évek elején egyszer és mindenkorra megszabadította az akkor még Yorki herceget a dadogástól. de ennek a könyvnek nem is ez a tárgya. Részletes életrajz egy intelligens, szimpatikus és érzékeny emberrõl, akire felnõttkorában szakad rá egy súlyos feladat, amelyre nem készült, és amelyet kiválóan abszolvált. Ráment persze az egészsége, de óriási erõfeszítéssel még a privátszférájából is meg tudott valamit õrízni. A legérdekesebb rész a szélhámoskodó VIII. Edward rövid uralkodásának leírása, majd a lemondásának elõkészítése. Nem a semmibõl jött ez, komoly politikai tárgyalások álltak mögötte, és mindezeknek az oka egy számító parvenü volt: Mrs Wallis Simpson.)

Szabó Magda: Örömhozó, bánatrontó (Mikor Szabó Magda meghalt, megjósoltam, hogy minden sajtcéduláját ki fogják adni. Igazam lett, de ennél a könyvnél muszáj azt mondanom, hogy ezt már nem kellett volna. Bár Szabó Magda modorosságaihoz, amelyek mindig megsokszorozódtak, amikor élõszóban nyilvánult meg, a macskák nevében írt csöpögõs levelek remekül illenek. És bár semmi világrengetõ nincs a levelekben, itt is azt éreztem, mint a Liber Mortis-nál: néhány megfelelõen elhelyezett jegyzet  növelte volna a szöveg érthetõségét.)

Andrew Duncan: Londoni séták (Van már egy hasonló tipográfiájú és szerkesztésû könyvem Londonról. Az angolul van, és Dickens nyomában szervez sétákat. Néha végigkövetek benne  egy-két útvonalat, mély sóhajok ...


Folytats a blogon ... ecet-es-olaj.freeblog.hu/archives/201...

sponsored links

Keres?s