Könnyû, gyors, olcsó és pikáns nyalánkság több formában ? hideg, téli estékre

2014-01-28

sponsored links

Forró csokiKaramellizált fehér csoki pálcák, pikáns karamellás tej, forró csoki golyók

Minden a fehér csokival kezdõdött.



Egy édes láncreakció. Az egyébként is selymesen lágy fehér csokoládét el tudod képzelni, hogy tudnád még fokozni? Még több élvezetet nyújthat õnagysága, ha pl. megkaramellizálod.

Ezután a folyamat után már csak hab a tortán, hogy készíthetsz belõle forró csokoládé pálcákat, vagy golyókat, és abból pikáns, mennyei karamellás tejet.

Egy csoki, sokféle végkifejletet eredményezhet. Meglátod, egyszerû és a siker garantált!

A fehér csokit vagy szereted, vagy nem. Ha szereted, akkor ezután még inkább szeretni fogod, sõt egyenesen rajongani fogsz érte. Ha nem szereted, akkor is kóstold meg, mert akadnak, akik a ?natúr? fehér csokit nem, de a karamellizált változatát bizony szeretik.

Semmiképp nem érdemes kihagyni, mert akár bonbon hüvelynek, akár tölteléknek, akár forró csokinak tökéletes alap lesz! Különleges, ami után mindenki megnyalja majd a 10 ujját, de minimum a szája szélét!

Magát a folyamatot is fotóztam, csak a tönkrement laptop merevlemezén nyaralnak a képek, így csak onnan tudom megmutatni a folyamatot, hogy temperálom a kész, karamellizált csokikát.

Mellékesen megjegyzem tejcsokival is tökéletesen mûködik, ámbár a színének a változása nem lesz olyan látványos, mint a fehér csokoládé esetében, az íze mindenért kárpótolni fog! Enyhén rozsdás színt kap a folyamat során a tejcsoki egyébként és az ííííízeeee??mmmmm??.

A legfontosabb, hogy akár tej, akár fehér csokoládéval szeretnénk dolgozni, minõséget használjatok. Biztos tapasztaltátok már a fehér csoki esetében, hogy akármelyiket nem tudjátok simán megolvasztani sem, mert összeáll egy gombóccá. Na ezért szükséges a megfelelõ kakaóvaj tartalom is, de errõl bõvebben olvassatok Praliné Paradicsomnál, én nem vagyok ebben olyan nagy szakértõ, mint Zsuzsi.

Én a jól megszokott Callebaut csokikkal dolgozom.

A lényeg, hogy fogj 100, 200 vagy 300 gramm csokit, vagy annyit, amennyit karamellizálni szeretnél és a szokott módon olvaszd meg. A fehér csokoládé eléggé kényes, így biztos ami tuti inkább vízgõz fölött olvasszátok, mint sem mikróban, mert ha nem keveritek át 5-0 másodpercenként, könnyen megég. Akkor pedig kuka.

Tehát a megolvadt csokit egy jénaiba öntjük, elterítjük és 80-100 fokon 2-3-4 órán át karamellizáljuk a sütõben. Ahogy eszünkbe jut, 10 percenként, de minimum fél óránként alaposan keverjük át egy hablapáttal az egészet, hogy egyenletesen tudjon karamellizálódni. Van, hogy kissé összeáll sütés közben, nehéz lesz keverni, de kisimul, ahogy tovább ?sül?.

És most esett le, hogy ennek a mikéntjét már megírtam egy bejegyzésben!? :D

Minimum kettõ órára van szüksége, hogy az íze is finom karamellás legyen, de ne féljünk tovább folytatni a mûveletet, míg szép barna színe nem lesz. Ekkor az íze is intenzívebbé válik természetesen. Nekem most talán valamivel több, mint 3 órát töltött a 100 fokos sütõben a kb. 200 gramm fehér csokoládé és olykor akár 10 percenként is teljesen átkevertem.

Ha készen van, kiöntjük egy tálba vagy sütõpapírra és hagyjuk kihûlni.

Semmiképpen ne próbáljuk polikarbonát formába önteni a sütõbõl kivéve, mert elõzõleg nem volt temperálva a csoki, nem fog kijönni belõle.

Ha szeretnénk forró csoki pálcákat, illetve forró csokihoz való golyókat (vagy félgömböket, bármit) gyártani belõle és befejeztük az eszközök letisztogatását (a maradék fincsike csokitól), akkor kezdjük temperálni a csokit.

Zsuzsi írja, hogy a beoltós módszer ez esetben nem mûködik és teljesen igaza van, hiszen ahhoz temperált csokira van szükség. A boltokban kapható minõségi csokoládék temperált csokoládék, pattanva törnek és ropognak, fénylenek, stb. Tehát azokkal nyugodtan lehet beoltós módszerrel temperálni.

Ebben az esetben viszont fel kell melegítenünk 40-45 fokra, majd vissza kell hûtenünk folyamatosan keverve 27 fokra. Mindezek után pedig újra visszamelegítjük 31 fokra.  Pindurit tán bõvebben ITT írtam róla, vagy kicsit rövidebben a túró rudi esetében fejtegettem temperálást.

Kissé sûrû az állaga a karamellizált csokinak. Hogy könnyebben tudjunk dolgozni vele vékonyíthatjuk a csokit kakaóvajjal. Ez azt jelenti, hogy ha hozzákeverjük a kakaóvajat, folyósabb lesz a csokoládé.

Amikor 40 fokról hûtöm vissza, hozzá keverek nagyjából 10-15 gramm porított kakaóvajat. (A felhasznált csoki mennyiségének max. 10%-át szokás.) Ha még nincs 33-34 fok alatt a csoki hõmérséklete, akkor nem kell külön megolvasztani, így is bele keverhetjük.



Fehér csokiOlvasztott karamellás fehér csokoládé kakaóvajjal

Ha lehûlt 27 fokra ? amit elõsegíthetünk vízfürdõvel is -, akkor kezdhetjük vissza melegíteni 31 fokra.

Elõkészítjük a formákat, amikbe tölteni szeretnénk és a pálcikákat.

Tehát szükségünk van:

(6 kis gömbhöz, 3 nagy pálcához való mennyiség: vagy 5 pálcás forró csokihoz)

200 gramm karamellizált fehér csokoládéra temperálva

mûanyag feles poharakra (100 Ft-os boltban vettem)

jégkrém pálcikákra, vagy nyalóka pálcikákra

A temperálás végeztével én elõször a félgömb formákba töltöttem a csokiból. Most nem hüvelynek, így hagytam teljesen tele a mélyedéseket csokival. A felesleget letoltam róla és hûtõbe tettem.

A feles poharakat megtöltöttem csokival, tálcára tettem és hûsölni vittem. Pár perc múlva beleállítottam a közepébe a pálcákat és hagytam megdermedni.

Forró csoki pálcákA hamarosan kész pikáns forró csoki pálcák.


Ahogy dermed a csoki kezdi elengedni a formát. Kipottyannak a szép kis bonbonok. Ezeket így ahogy volt a lányom le is nyúlta és csak 4 gömböcskét tudtam készíteni.

Fehér csokoládéA fehér csoki félgömbök potyognak ki a formából. Látjátok hogy fénylik? :)


A félgömbök vízszintes felét kicsit megolvasztottam, kettõ félgömböt összeragasztottam az olvadt csoki segítségével, majd a formába vissza tettem, nehogy szétessen.

IMG_7983IMG_7984



Ezek akkora gömböcskék, ami pont elég a gyerekeknek egy-egy kis bögre meleg tejhez.

Felnõtteknek pedig ott lesznek a nagyobb forró csoki pálcák!

1-2 óra elteltével a mûanyag poharakból is óvatosan ki tudjuk borítani a pálcás csokoládét. Be is csomagolhatjuk egyesével celofánba, de akár azonnal kortyolhatjuk is a belõle készült meleg tejet.

Ehhez semmi másra nincs szükség, mint egy bögrében 2,5 dl tejet melegítünk, majd a pálca segítségével addig keverjük a tejben a csokit, míg fel nem oldódik a tejben.

Ezzel készeni s van a finom, pikáns, fehér csokoládés karamellás tej. ilyet még biztos nem ittál! :)

Hideg téli estékre egy jó szánkózás után nagyon jól fog esni kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Karamellás tej az alapanyagokkalKaramellás tej az alapanyagokkal.

Elképesztõen finom. És persze nem muszáj pálcának készíteni a csokit, önthetünk belõle csokoládé szeletet, mint mondtam volt: bonbont, bármit, amit szeretnénk.

Karamellás tej, forró csoki, fehér csokiKaramellás, forró, fehér csokis tej


Becsomagolva akár remek ajándék is lehet belõle barátainknak, családtagjainknak. Bizonyára rácsodálkoznak majd a fehér csoki ezen elkészítésére. :)

Karamellizált fehér csokiAjándékba elfogadnád?

IMG_8009

Én azt mondom vágjatok bele és próbáljátok ki. Aki eddig kóstolta mind elolvadt tõle! ;) Ne féljetek kísérletezni! :)


Ezeket is kedvelnéd:





Én így készítek bonbont polikarbonát formában


IMG_1797
Pannacotta torta Zila formában


IMG_1770
Csokoládés máktorta Zila formában


dobos4
Dobos torta hamis Zila formába álmodva



Balzsamecetes bonbon jégkockatartóban készítve




Folytats a blogon ... nassolonaplopo.cafeblog.hu/2014/01/28...

sponsored links

Keres?s