Könnyû fonott kalács
sponsored links
Ez a recept nagy kedvenc a mi konyhánkban. Mondhatni univerzális. Fonott kalács helyett készül még belõle hamburger zsemle szezámmaggal vagy éppen töltött kifli. De az ünnephez kapcsolódva maradjunk a fontot kalács receptjénél. Hatos fonásban nem jeleskedem, így marad az egyszerû hármas fonat, amellyel szintén takaros kis péksüteményeket készíthetünk. A legpraktikusabb a kenyérsütõ üstjében simára dagasztani, de enélkül is gyorsan elkészül.
Tudjátok mit jelképez a kalács az ünnepi étkezésben?
Jézus fejére helyezett töviskorona szimbóluma.
Elkészítés kb. 60 perc
8 dkg margarin vagy vaj + egy kicsi a tepsi kikenéséhez
2,5 dl langyos tej
50 dkg liszt
1 cs. instant élesztõ
7,5 dkg kristálycukor
1 citrom leve vagy 2. ek. citromlé
1 ek. vaníliás cukor
1 tk. só
1 egész tojás + 1 tojássárgája a kenéshez
- A lisztet egy edénybe szitálom. Hozzáadom az élesztõt, a cukrot, sót, vaníliás cukrot.
- A száraz összetevõk közepébe egy kis mélyedést készítünk. Ide öntjük a tejet, citromlevet és a tojást is ebbe ütjük bele.
- A fentieket simára dagasztjuk, majd három egyenlõ részre osztjuk.
- Hengereket formázunk a tésztákból, a végeiket kicsit elvékonyítjuk és összefonjuk a szálakat. A végével szintén ezt tesszük.
- Egy tepsit vagy sütõformát kimargarinozunk és ebbe rakjuk a nyers kalácsunkat. Kb. 20-25 percet kelesztjük meleg helyen.
- Végül egy tojássárgáját felverünk és ezzel kenjük át az egész kalácsot.
- Irány a sütõ. Kb. 5-ös fokozaton vagy kb. 200 °C-on 20-25 percig szép barnára sütjük.
- Ellenállhatatlanul finom és roppant gyorsan és egyszerûen elkészül.Zsírban lesütött medvehagymával és egy kis paradicsommal fenséges reggeli.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Gasztroblog Boldog Kuktától
Csipetnyi vidéki virtus, derûvel fûszerezve!