Könnyû fonott kalács

2014-04-17

sponsored links


Ez a recept nagy kedvenc a mi konyhánkban. Mondhatni univerzális. Fonott kalács helyett készül még belõle hamburger zsemle szezámmaggal vagy éppen töltött kifli. De az ünnephez kapcsolódva maradjunk a fontot kalács receptjénél. Hatos fonásban nem jeleskedem, így marad az egyszerû hármas fonat, amellyel szintén takaros kis péksüteményeket készíthetünk. A legpraktikusabb a kenyérsütõ üstjében simára dagasztani, de enélkül is gyorsan elkészül.

Tudjátok mit jelképez a kalács az ünnepi étkezésben? 
Jézus fejére helyezett töviskorona szimbóluma. 

Elkészítés kb. 60 perc

8 dkg margarin vagy vaj + egy kicsi a tepsi kikenéséhez
2,5 dl langyos tej
50 dkg liszt
1 cs. instant élesztõ
7,5 dkg kristálycukor
1 citrom leve vagy 2. ek. citromlé
1 ek. vaníliás cukor 
1 tk. só
1 egész tojás + 1 tojássárgája a kenéshez
  • A lisztet egy edénybe szitálom. Hozzáadom az élesztõt, a cukrot, sót, vaníliás cukrot. 
  • A száraz összetevõk közepébe egy kis mélyedést készítünk. Ide öntjük a tejet, citromlevet és a tojást is ebbe ütjük bele.
  • A fentieket simára dagasztjuk, majd három egyenlõ részre osztjuk. 
  • Hengereket formázunk a tésztákból, a végeiket kicsit elvékonyítjuk és összefonjuk a szálakat.  A végével szintén ezt tesszük.
  • Egy tepsit vagy sütõformát kimargarinozunk és ebbe rakjuk a nyers kalácsunkat. Kb. 20-25 percet kelesztjük meleg helyen. 
  • Végül egy tojássárgáját felverünk és ezzel kenjük át az egész kalácsot.
  • Irány a sütõ. Kb. 5-ös fokozaton vagy kb. 200 °C-on 20-25 percig szép barnára sütjük.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Gasztroblog Boldog Kuktától Csipetnyi vidéki virtus, derûvel fûszerezve!

Folytats a blogon ... boldogkukta.blogspot.com/2014/04/konn...

sponsored links

Keres?s