Köménymagos csülök káposztaágyon
sponsored links
Hozzávalók 6-8 személyre: 1 hátsó sertéscsülök, 2-3 evõkanál olaj, 2-3 cikk fokhagyma, 1 teáskanál õrölt köménymag;
a pácléhez: 1 hagyma, 5 cikk fokhagyma, 1 teáskanál köménymag, só, szemes bors, 2 babérlevél;
a körethez: 1,2 kg vágott savanyú káposzta, 1 paprika, 1 vöröshagyma, 10 dkg császárszalonna, bors.
Elkészítése: A pácléhez a csülök nagyságától függõen 2-3 l, sós vizet felforralunk a megtisztított és egészben hagyott hagymával, fokhagymával és a fûszerekkel, majd lehûtjük és egy éjszakára a csülköt pácolódni hagyjuk benne. Másnap a csülköt a páclében, lassú tûzõn, 1-1,5 óra alatt megfõzzük. Mikor a hús puha szûrõkanállal kiemeljük, kicsit hûlni hagyjuk, majd szeletekre vágjuk. A köménymagot összekeverjük az olajjal meg az áttört fokhagymával és a csülökszeleteket bekenjük vele. A körethez a császárszalonnát kis kockákra vágjuk és forró serpenyõben sülni tesszük. Pár perc után hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és a paprikát(egy keveset félreteszünk a tálaláshoz), kissé átsütjük, majd rátesszük a káposztát(ha túl savanyú, elõtte kimossuk), borssal fûszerezzük és összekavarjuk. Cserépedénybe tesszük, kevés vízet öntünk alája ráhelyezzük a csülökszeleteket, lefedjük és forró sütõben, 40-50 percig pároljuk. Az utolsó 15-20 percben levesszük a fedõt és pirulni hagyjuk. Tálaláskor rászórjuk a félretett paprikát. Aki szereti tejföllel is fogyaszthatja.