Köményes kakaspörkölt puliszkával és friss salátával

2014-06-17

sponsored links

Múlt hétvégét a kertben töltöttük, örültünk a + 1 szabad napnak, szerencsére az idõ is nagyon jó volt. Grilleztünk és bográcsoztunk is, no meg levest is fõztem, és sok-sok friss salátát ettünk, szóval, kulináris élményekben nem volt hiány. :) A pörköltet az egyszer sógornõmtõl kapott kakasból fõztem. A házi kakas húsa lassabban fõ meg, mint az üzleti baromfié (fõtt is vagy másfél-két órát), de az íze, aromája messze fölülmúlja azt. Köménnyel ízesítve


Köményes kakaspörkölt (puliszkával és friss salátával)

Hozzávalók 4-6 személyre: 3-4 hagyma, 1-2 csokor újhagyma, 1 nagy kakas (1,2-1,5 kg), 2 púpozott teáskanál pirospaprika, 2 paradicsom, só, bors, 1 evõkanál tört köménymag, 1/2 dl olaj.

Elkészítése: A felforrósított olajon megdinsztelünk 1-2 csíkokra vágott hagymát, majd megszórjuk a pirospaprikával, elkeverjük, és felöntjük 1 pohár vízzel. Hozzáadjuk a többi csíkokra, vagy az újhagyma esetén karikára vágott hagymát, és elkeverjük. Beletesszük a jól megmosott, tetszés szerint darabolt húst, és felforraljuk. Addig pároljuk, míg a hús ki nem fehéredik, majd fölöntjük annyi vízzel, amennyi bõven ellepi, sózzuk, borsozzuk, illetve beletesszük a tört köményt, és fedõ alatt, mérsékelt lángon addig fõzzük, amíg a hús teljesen meg nem puhul (a kakas korától függõen akár 1,5-2 óra is lehet). Ekkor hozzáadjuk a kis kockákra vágott paradicsomot, és további 5-10 percig fõzzük, vagy amíg a paradicsom jól szét nem fõ. Puliszkát fõzünk mellé, illetve paradicsomos uborkasalátával kínáljuk.

Megjegyzés: A hagyma mennyiségétõl nem kell megijedni, ez adja majd a szaft sûrûségét. És azért nem muszáj megdinsztelni az összes hagymát, mert úgy túl sok olajat kellene használni. 1-2 megdinsztelt hagyma megadja az étel ízét, a többi pedig - a hoszsú fõzési idõ alatt - úgyis szétfõ teljesen.

Folytats a blogon ... edithreceptjei.blogspot.com/2014/06/k...

sponsored links

Keres?s