Köleskása

2014-02-22

sponsored links

DSC_1099.JPG

Tegnap megint kísérleteztem. A zöldségesnél ahol vásároltam, rábeszélt egyik eladó ismerõsöm, hogy próbáljam meg a kölest elkészíteni. Õ  párolva köretként ,no és kölespudinggal örvendeztette meg a családját és sikert aratott vele. 

Mutatta az aranyszínû apró gabonaszemeket és igencsak megtetszett. Vettem belõle 20 dkg-ot. A táskámból elõkapartam tollat,papírt és lefirkantottam sebtiben a mérleg elõtt a puding receptjét.

Hozzávalók:

20 dkg köles

1 dl víz

9 dl tej (a folyadék mehet fele-fele arányban is 5-5 dl tej és víz)

7 dkg margarin (csak vajat használok)

15 dkg cukor

1-2 dl tejföl

vaníliás cukor.

Nem én lennék, ha nem változtatok saját szájíz szerint.

Margarin helyett vaj, cukorból csak harmada, inkább méz, és fahéjjal illetve valódi vaníliarúddal ízesítettem.

Itthon megmostam újdonsült szerzeményemet és odatettem fõni 1 dl vízbe. Mikor már majdnem elfõtte illetve magába szívta ezt a folyadékot, akkor 9 dl tejjel öntöttem fel. A magas lángot levettem és fedõ alatt alacsony lángon pároltam. csipet sóval, fél vanília kikapart belsejével, 5 dkg cukorral,pici darab egész fahéjjal.

Ez kb.15-20 perc, az utolsó 5 percben elzártam a tüzet, és csak hagytam állni.

Mikor kissé kihûlt, 7 dkg vajat kevertem bele, amitõl, selymessé vált állaga. Marika tejfölt is ajánlott bele, ezért másfél dl-t ebbõl is tettem bele és mézzel csorgattam.

DSC_1095_1.JPG

Aszalt sárgabarackot került bele a végén.

DSC_1096_1.JPG

Ezen felül így variáltam még, szinte személyre szabva:

Máténak fahéjjal és banánnal

 DSC_1097_2.JPG

magamnak gyümölcsszósszal (10-10 dkg málna és szeder összeforralva)

 DSC_1100_2.JPG

Azt hiszem, kellene bele pár kanál keményítõ, hogy valóban puding állaga legyen. de az ugyebár szénhidrát, ezért így jó, ahogy van!

Ahogy utána olvastam valódi sáfrány oldalán : 

Akik szeretnének gyorsan lefogyni és közben nem éhezni, a köleskása nagyszerû lehetõség, mivel alacsony a szénhidráttartalma. Tehát egyrészrõl nem növeljük tovább felesleges súlyunkat, másrészrõl gátolja a zsírlerakódást, és még ki is juttatja azt szervezetünkbõl. 
Szép lesz a bõrünk, hajunk, körmeink, ha rendszeresen fogyasztunk kölest.
?    késlelteti az öregedési folyamatokat
?    rákmegelõzõ
?    gyulladáscsökkentõ 
?    erõsíti az immunrendszert - ellenállóvá teszi a szervezetet
?    ajánlott vashiányos állapotokban, savtúltengésre
?    szabályozza a vércukorszintet, és a zsíranyagcserét, 
?    erõsíti az erek falát, a tüdõ kötõszöveti rendszerét, az emésztõrendszert, és a látást
?    megelõzi a fogszuvasodást és megvédi a fogzománcot  
?    javítja a kollagénanyagcserét fogak, haj, kötõszövetek, csontok állapotát, összeforrasztja a törött csontokat, és a sérült szöveteket.


Eredeti cikk: http://valodisafrany.blog.hu/2010/04/26/koles_panicum_miliaceum_l#ixzz2u3zZb4sn

Ez bejött nekem, nagyon ízlik, sokféleképp fogyasztható, zöldséges köretként is ki fogom próbálni :) 

Megosztom Megosztom Megosztom Megosztom Megosztom Megosztom


Folytats a blogon ... mikormennyi.blog.hu/2014/02/22/kolesk...

sponsored links

Keres?s