Köleskoch (gluténmentes, vegán)
sponsored links
Az elmúlt néhány hét (6-7) meglehetõsen húzós és sûrû volt. Olyannyira, hogy még blogbejegyzés sem tudtam igazán írni. Rendszeres olvasóimnak ez feltûnt bizonyára. Remélem, így április felénél tartva ez megváltozik és a sok-sok fotó, ami ételeinkrõl készült, hamarosan receptek társaságában publikálva lesz. Most egy egyszerû ételt alakítottam át, ami nem más, mint a rizskoch. Éppenséggel rizs helyett kölessel. Elõször sütöttem egy tepsivel vendégeinknek (gyorsan el is fogyott), majd reprodukáltam fõzõkörre is némi sárgabarack-tunninggal. :) Aki eljött, megkóstolhatta. Tõlünk nem is olyan messze lakik egy babát váró fiatal házaspár, akiket a fõzõkörön ismertünk meg. Nekik ez ízlett a legjobban a legutóbbi - Desszertek témájú - fõzõkörön. Ez persze szubjektív. Nem mindenkinek ez volt a févörit. :) Most az elsõ, eredeti verziót prezentálom.
Hozzávalók:
- 30 dkg köles
- 3 dl növényi tej
- 1 citrom lereszelt héja
- édesítõ (kókuszvirág-cukor/gyümölcscukor/nyírfacukor, stb)
- 1 vanília kikapart belseje
- 2 evõkanál õrölt lenmag
- 2 evõkanál útifû maghéj
Elkészítés:
A kölest alaposan megmossuk, majd kb. másfélszeres mennyiségû vízben feltesszük fõzni. Amikor elfõtt a víz, hozzáadjuk még a növényi tejet és teljesen puhára fõzzük. Mikor megfõtt, belereszeljük az alaposan megmosott citrom héját, a vaníliát, az õrölt lenmagot és az útifû maghéjat is hozzákeverjük. Édesítjük ízlelésünknek megfelelõen, majd sütõben kb. 50-70 perc alatt készre sütjük. Tálaláskor (barack)lekvárt vagy házi szörpöt csurgathatunk a tetejére. Mindkettõvel kipróbáltam. Judit barátnõmtõl kaptam még télen egy üveg házilag (általa) eltett szederszörpöt. Azzal öntöztem meg. Fenséges volt! (Judit, köszi az ajándékot!:) így utólag is.)