Kölesfelfújt vörösáfonyával

2018-05-15

sponsored links




Ugyanaz, mint a rizskoch, csak kölessel. Egy gazdagabb leves után tökéletes fogás.

Hozzávalók 4 fõre:
15 dkg köles
4,5 dl tej
4 tojás
10 dkg kristálycukor
2 dkg vaj
csipet só
2 vaníliás cukor (vagy kivonat vagy por)
1 félmarék aszalt vörösáfonya (kb. 3 dkg)
1 citrom reszelt héja
+ vaj a forma kikenéséhez
kevés kölesliszt a forma kikenéséhez

A kölest föltesszük fõni a tejbe kevés sóval, 2 dkg (egy evõkanál) cukorral, áfonyával, valamint a vajjal. Nagyon kis lángon fõzzük fedõ alatt, idõnként megkeverve egészen addig, míg majdnem az összes folyadékot felveszi. Ekkor lekapcsoljuk a lángot és hagyjuk még 20-30 percig gõzölõdni. Végül levesszük a fedõt, villával fellazítjuk és hagyjuk teljesen kihûlni. Közben a formát kivajazzuk, kölesliszttel behintjük (a lisztezés el is maradhat).
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat felverjük jó habosra a maradék cukorral, a fehérjéket szintén habbá verjük csipet sóval. Majd a kölest a felhabosított sárgájához keverjük a reszelt citromhéjjal együtt, végül a fehérjehabbal is óvatosan elkeverjük. A formába öntjük és elõmelegített, 170 fokos sütõben 30-35 percig sütjük.
Langyosra hûlve vagy lekvárral, vagy friss gyümölcsöntettel kínáljuk, mindig a szezonnak megfelelõen. 
Tipp: most például készíthetünk bodzaszirupot cukorral és mézzel. Ezzel megöntözve kínáljuk a felfújtat, bodzavirágokkal díszítve.

Folytats a blogon ... szellemafazekban.blogspot.com/2018/05...

sponsored links

Keres?s