Kölesfasírt barna rizzsel és gombaszósszal
sponsored links
A múlt héten, mikor egyik nap a férj itthon volt, és még hajat is mostam... Igen, vannak csöppnyi örömök az életben. :) Nagyon hamar sikerült összedobnom számunkra egy finom ebédet, amit még Ábel is élvezettel tömött befelé nagy villával. Mert hogy odakészítettem a kis desszerteset, had gyakoroljon, de neki az enyém kellett. Így a végén én ettem a desszertessel, Õ meg hadakozott a naggyal. (Értsd, nem szurkálja magát, csak próbálkozik a tányéron.) Elég ügyes már, de olykor túl nagy erõvel akarja felszúrni rá az ételt, majd a tányér törik ketté, az étel az tuti, így nincs a villán. Ellenben egy része a padlón. (Az az én részem.) Akkor aztán, ha megunja, és még éhes, kézzel benyom egy falatot, majd újra próbálkozik.
Nagyon cuki tud lenni, és örömmel is tudom nézni addig, amíg bolondozásba nem fordul, és a végén hangyaetetéssé fajul. Olyankor jöhet a porszívó, és mire elhallgat, lecsendesednek mindkettõnkben az indulatok.
Hozzávalók:
A fasírthoz: (1 tepsinyi adag)
1/2 bögre köles
10-15 dkg olajos mag (nekem most tökmag és napraforgó keveréke)
1 pici lilahagyma
1 tk vegamix
1 kk só
fûszerek (bazsalikom, borsikafû, petrezselyemzöld)
tk zsemlemorzsa a forgatáshoz
kókuszzsír a sütéshez
A kölest 2 bögre vízzel, a vegamix-szel és a sóval megfõzzük 20 perc alatt. Az olajos magokat durvára daráljuk (nálam most a diódaráló volt az eszköz), a lila hagymát felaprítjuk, és a fûszerekkel együtt a kéz melegre hûlt köleshez keverjük. Alaposan átgyúrjuk.
Vizes kézzel nagyobb diónyi gombócokat formázunk, amit aztán kisujjnnyi vastagra lapítunk, és zsemlemorzsába forgatunk. Kókuszzsírral kikent zsírpapírral kibélelt tepsibe igazgatjuk, és 25-30 perc alatt megsütjük õket. Félidõben megforgatjuk a fasírtokat.
A gombaszószhoz:
1/2 kg gomba
1 kis doboz rizstejszín
1 kis fej vöröshagyma
1 csokor petrezselyemzöld
1 ek tk liszt
1 ek olivaolaj
1 tk vegamix
1 kk só
A gombát megpucoljuk, felszeleteljük. A vöröshagymát felaprítjuk, kevés vízen megpároljuk, hozzáadjuk az olajat, a gombát, majd a felaprított petrezselyem zöldet, a vegamixet, és a sót. Megvárjuk, míg a gomba leve elfõ, majd belekavarjuk a lisztet, azután pedig a rizstejszínt. Pár perc fõzés után el is készül.
Körethez:
1 bögre barnarizs
2,5 bögre víz
1 tk vegamix
oliva olaj
1 kk só
A rizst szárazon pirítjuk kicsit, majd hozzáadjuk a lista többi összetevõjét is, és 45-50 percig fõzzük.
Fotó: mutty.hu |
Friss vegyes salátával az igazi.