Köles mexikói zöldségekkel
sponsored links
Mai testkontrollos ebédünk második fogása volt ez a mexikói zöldséges
köles. Elsõ találkozásunk volt a kölessel, nekem kifejezetten tetszett,
Apának már nem annyira, bár mind megette, amit a tányérjára szedtem,
mert ahogy Õ fogalmazott, "az ízével nincs ennek semmi baj, csak az
állaga furcsa". Állagra leginkább a rizs és a tarhonya közé tenném.
Legkisebbikem is nézegette, hogy milyen fura rizs ez, meg is kóstolta,
de pár falat után megállapította, hogy tulajdonképpen nem is éhes - és
tényleg, mást sem evett.
Szóval.... már sok szépet olvastam a kölesrõl, pl., hogy ránctalanítja
és megszépíti a bõrt, a körmöket és a hajat,
lúgosítja a szervezetet, energetizál, gluténmentes, lassítja az
öregedést, erõsíti az immunrendszert, szóval szuper gabona. Amikor
elmeséltem ezeket a családnak, Apa egybõl rávágta, hogy "akkor egyél
sokat Mama,
hogy fiatal maradj" :). Mi eddig még csak madáreleségként ismertük a
kölest, annak is régen, amikor a gyerekeim még kicsik voltak, akkor
vettünk a papagájnak meg a pintynek. De ez a köles nem olyan formában
volt, mint anno a madaraké, hanem ugyanolyan fõzõtasakos kiszerelésben
találtam a Tesco-ban, amilyenben a rizs is kapható.
Mivel még soha nem készítettem, a dobozon szereplõ leírást követtem a fõzésnél. Vagyis vizet forraltam, 1,2 litert, abba tettem 1 csapott fehér kanál sót, és a fõzõtasakos kölest 16 percig fõztem fedõ
alatt, takarékon. Akkor kivettem, lecsepegtettem, a zacskókat felvágtam
és a párolt zöldséghez öntöttem, jól átforgattam, aztán azonnal
tálaltam.
A mirelit mexikói zöldségkeveréket elõtte kevés olajon
megdinszteltem 1 csokor felaprított zöld hagymával, fûszereztem egy-egy
csipet oregánóval és bazsalikommal, ételízesítõvel és sóval, és
megszórtam kevés chiliporral is, majd 1,5-2 dl forró vízzel felöntve puhára pároltam, még volt alatta kis lé, amikor a kölest hozzáöntöttem.
Azt hiszem kedvcsinálónak ennyi elég, próbálják ki bátran, mert tényleg finom és szuper egészséges.