Köles ? kuszkusz saláta padlizsán girosszal
sponsored links
ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ, ez nagyon finom lett!
Ma kezdem a Vegán kihívást. Szerencsére pont megjött a heti étrend is – kösz Judit – úgyhogy az “alapebédet” figyelembe véve csináltam ezt a salátát. Szenzációsan finom lett!
Az alapötletet Gréta “Egzotikus magvas kuszkusz” salátája adta, és azt, hogy a padlizsánt így is lehet sütni Steiner Kristóf blogjában olvastam. És azt, hogy ez a kettõ mennyire jó együtt, teljesen egyedül találtam ki.
Tuti ezt a salit viszem legközelebb, ha suliba megyek, csak azt kell még kipróbálnom, hogy másnap-harmadnap milyen.
Hozzávalók: 2 adag ( mondjuk ebéd és uzsonna egy személynek….. )
a padlizsánhoz:
1 padlizsán
1 kk.-tk girosz fûszerkeverék
1-2 ek olívaolaj
a salátához:
1/4 – 1/4 csésze kuszkusz és köles
fél avokádó ( mehetne 1 egész is )
2 paradicsom
3 szál újhagyma ( ha nem ebéd, hanem vacsi mehet a duplája is )
1 marék mandula
1 marék petrezselyem és menta vegyesen
1 marék aszalt gyümölcs, most aszalt meggy ( bármi jó, csak NE CUKROZOTT legyen )
fél üveg bio csicseriborsó konzerv ( DM-s)
az öntethez:
2 ek olívaolaj
fél citrom leve
2 ek balzsamecet
3 ek juharszirup/méz/agave szirup
fahéj és õrölt római kömény ízlés szerint
só
- a padlizsánt megmossuk és megszurkálva 250 C-ra elõmelegített sütõben kb. 20 perc alatt megsütjük. Ha kihûlt meghámozzuk, felkockázzuk és befûszerezve félrerakjuk pácolódni. Evés elõtt felforrósítjuk az olajat egy serpenyõben és megpirítjuk a padlizsáncafatokat. ( Nagyon forró legyen az olaj! )
- a kölest és a kuszkuszt megfõzzük. ( Én úgy szoktam, hogy a kölest 2szeres mennyiségû vízben pici olajjal, sóval 20-25 perc alatt megfõzöm, hozzáadom a kuszkuszt és 2szeres mennyiségû vizet, felforralom és lezárom – 10 perc múlva kész )
- az öntet hozzávalóit összekeverjük
- a mandulát serpenyõben kicsit megpirítjuk ( célszerû a padlisütés elõtt ) – majd durvára, a zöldfûszereket pedig finomra vágjuk
- összerakjuk a salátát: felkockázzuk a zöldségeket, hozzákeverjük a többi hozzávalót, majd alaposan összeforgatjuk az öntettel és a fûszerekkel.