Köles grillezett paprikával és fetával, görögösen

2018-06-10

sponsored links
















A köles a legõsibb gabonaféle és élettani hatásai is egészen kivételesek. Csodagabonaként is szokták emlegetni. Mivel magas rosttartalmú és jó minõségû szénhidrátforrás, így igyekszem én is egyre gyakrabban becsempészni az étrendembe a megszokott köretek helyett. Semleges íze miatt sósan és édesen is készíthetõ. Emlékeztek még, hogy 2011-ben az Ország tortája is a Sárgabarackos kölestorta lett? Én most egy sós változatot hoztam, ami nagyon jól tud esni a rekkenõ nyári hõségben. Tartalmas, de mégis könnyed, nem megterhelõ étel. A grillezett paprika, feta és olajbogyó mediterrán stílust, ízvilágot  kölcsönöz, de bármilyen általunk kedvelt zöldségre lecserélhetõk az összetevõk. Teljes értékû, laktató ebéd.


Köles grillezett paprikával és fetával, görögösen


Hozzávalók:

  • 25 dkg köles
  • 5-6 dl (2-2,5x-es) zöldségalaplé vagy húsleves (ezek hiányában forró víz)
  • 3 nagyobb kápia paprika
  • 10 dkg feta sajt
  • 1 csokor friss bazsalikomlevél vagy petrezselyem 
  • 3-4 ek olívaolaj
  • 2-3 szál újhagyma
  • 1  marék magozott, fekete olívabogyó
  • citromlé
  • frissen õrölt bors

Elkészítése:

  1. Elõször elkészítjük a kölest: folyó víz alatt, szûrõben alaposan átöblítjük, kevés olajon néhány percig pirítjuk, míg enyhén barnulni kezd, ekkor felöntjük a forró zöldség, - vagy húslevessel, letakarva kb 15-20 perc alatt puhára fõzzük. 
  2. Ha beszívta a folyadékot és megpuhult, villával néha átkeverjük, hogy ne ragadjanak össze a szemek, fedõ alatt még kb 20 percet hagyjuk állni. (csak akkor lesz pergõs, ha van ideje beszívni az összes nedvességet)
  3. Átöntjük egy mélyebb tálba, kevés olívaolajjal meglocsoljuk.  
  4. A paprikákat megmossuk, szárazra töröljük, sütõpapíros tepsibe téve 180°C-on addig sütjük, míg a héja megfeketedik (gáztûzhely platniján is megsüthetjük).
  5. Hõálló tálba tesszük, letakarjuk, kicsit állni hagyjuk, míg a gõzben felpuhul a héja.
  6. A héjat lehúzzuk, a paprikát félbevágjuk, kimagozzuk, a húsát felkockázzuk (a keletkezõ értékes levet fogjuk fel, ne öntsük ki, adjuk a köleshez!) 
  7. Az újhagymát, bazsalikomlevelet / petrezselymet és a fetát is apróra vágjuk.
  8. Az olajbogyót felkarikázzuk.
  9. A kihûlt köleshez hozzáadjuk a grillezett paprikát, fetát, újhagymát, bazsalikomlevelet, olajbogyót, összekeverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, kevés citromlével meglocsoljuk, átkeverjük.







Folytats a blogon ... https://azotthonizei.blogspot.com/201...

sponsored links

Keres?s