Kökény

2012-01-05

sponsored links


Magdi kolléganõm és párja a közelmúltban a természetben sétáltak, s találtak két kökénybokrot.  Miután a növényhatározóban kiderítették, mire bukkantak, leszedték a bokrok termését. Magdi mélyhûtõbe tette a bogyókat, sõt likõr is készült. Most már Horgosról Bánátba is elzarándokolnak egy kis kökényért. Az alábbiakban õ osztja meg velünk élményeit:

Ez a tél a kökényrõl szól nálunk. Amióta felfedeztünk két bokrocskát egy erdõszélen, és hosszas kutakodás után a kökénylikõr készítése mellett döntöttünk, azóta kedvencünkké vált a fagytól feketére érõ fanyar csodabogyó. Megtudtam róla, hogy a virágja vízhajtó, fogyasztó, termése C-vitaminban gazdag, zsírcsökkentõ, méregtelenítõ, vértisztító, roboráló, immun- és idegrendszer-erõsítõ, a benne lévõ flavonoidok csökkenthetik a rákos megbetegedések kockázatát. A levelébõl készült szájvíz enyhíti a torokfájást és gyógyítja a megduzzadt mandulákat is, a kérgébõl készült fõzetnek nyugtató hatása van.
A csonthéjas bogyója pedig nemcsak nagyon egészséges, hanem nagyon finom is. Kóstoltuk a likõrt, a mártást, de a legjobb, amikor kiveszem a mélyhûtõbõl, hagyom egy-két napig "fonnyadni", és egyszerûen elcsipegetem. A likõrkészítésbõl visszamaradt bogyókat is lehet szemezgetni, de csak óvatosan, mert a pálinkatartalmuktól gyorsan szélesedik a mosoly. Maga a kökénygyûjtés is ...

Folytats a blogon ... vajdasaginoiezmegaz.blogspot.com/2012...

sponsored links

Keres?s