Kökény chutney

2011-11-16

sponsored links


Ilyentájt õsszel érdemes úgy járni az erdõket, mezõket, ligeteket, hogy jól nyitva tartjátok a szemeteket. Az õsz egyben néhány bogyós gyümölcs szezonja is, így már türelmetlenül vártuk, hogy mikor csípi meg az elsõ dér a kökényt és a csitkét.

Egy hosszabbra, pihenõsebbre nyúlt hétvégén azon kaptuk magunkat, hogy friss levegõ és erdõ után vágyakozunk. Nosza, "felpakoltuk" hát magunkat, meg a csemetét, és meg sem álltunk a lakásunktól mintegy fertály órára lévõ kökény és csitke-lelõhelyig, melyet néhány héttel azelõtt, már kiszemeltünk magunknak.
A kökény áprilisban virágzik, termését október-november környékén gyûjthetjük. Ehetõ vadnövényként tartjuk nyilván, nálunk sokáig elsõsorban gyógyhatása miatt volt népszerû. Más országban használják gin- és likõrkészítésre, de igen finom lekvár is készíthetõ belõle. Mivel itt a libaszezon, én úgy gondoltam, hogy egy különlegességet, csatnit készítek ...

Folytats a blogon ... culinaricum.blogspot.com/2011/11/koke...

sponsored links

Keres?s