Kóstoló a múltból a Lipóciában: Almás rizspuding borsodóval
sponsored links
A cikk teljes terjedelmében olvasható a Lipócia magazin 3. számában.
Az Újlipótváros kevesebb, mint 100 éve kezdett benépesülni, az itt húzódó fatelepeket bérházak övezte utcák váltották fel. Az ide beköltözõ jómódú polgárság hozta magával szokásait, kultúráját, és természetesen gasztronómiáját. Ilyen beköltözõ család volt a Körner család is, ahol az édesapa, Körner József több épületével is hozzájárult Újlipótváros jellegzetes arculatához (Hollán Ernõ u. 38/a. ? Gergely Gyõzõ u. 13., Csanády u. 24, Hollán u. 38/b. és Darvas Lajossal a méltán híres Dagály utcai strandfürdõ épülete). Fia, András, aki szintén építész, már az Újlipótvárosban született, és vált fokozatosan a gasztronómia megszállottjává. Bár már több, mint 40 éve az Egyesült Államokban él, az itthoni ízeknek oly mértékben elkötelezett híve, hogy évekkel ezelõtt a Kóstoló a múltból címmel szakácskönyvet jelentetett meg elõször angolul, majd hamarosan magyarul is a Vince kiadó gondozásában, mely az évek alatt méltán vált sok-sok újlipótvárosi és nem újlipótvárosi háziasszony alapmûvévé. A könyv megírásához az ötletet az egykor Mosonban élõ dédnagymamájától megörökölt 85 levélpiszkozat és az 1869-tõl lejegyzetelt 130 receptbõl álló gyûjtemény adta, melyet édesanyjával folytatott gyermekkori mosoni emlékek felidézésével egészített ki. Így született meg a regény és receptkönyv, mely bemutatja a XIX. századi magyar zsidó mosoni család mindennapjait, és a dédnagymama recept gyûjteményét is, melyet Körner András mérnöki precizitással ad közre, oly módon, hogy minden egyes receptet a mai ízlésnek megfelelõen gondolt újra. Kóstolóként álljon itt két recept a múltból.
Almás rizspuding borsodóval ...