Kókusztekercs Anitától
sponsored links
A receptet Anita küldte 2011.04.05-én
A recept AIP-os változata 2017 októberében készült!
AIP-osoknak: Angol nyelvû AIP-os oldalakon nagyon sokszor lehet találkozni a Tiger nuts alapanyaggal (földi mandula, chufa). Ma már itthon is lehet kapni. Készíthetõ belõle növényi tej, sütemény és lehet vele húsokat is panírozni! A Paleocentrumnál kapható mag és õrlemények is!
A tészta hozzávalói:
- 20 dkg õrölt mandula + 15-20 evõkanál kókuszreszelék
- 5 dkg szezámpehely – 3 evõkanál
- 2-3 kanál kókuszliszt
- 2 ek. porxukor
- 1 ek. kakaópor
- 1 kis rumaroma
- 1-2 dl fekete kávé; illetve annyi, hogy jól gyúrható masszát kapjunk!
- Kókuszreszelék
AIP-os tészta hozzávalói:
- 20 dkg földi mandula liszt (Tiger nuts = földi mandula) + 15-20 ek. apró szemû kókuszreszelék
- 2-3 ek. kókuszliszt
- 2 ek. karobpor
- 1-2 dl katáng (cikória) kávé; illetve annyi, hogy jól gyúrható masszát kapjunk!
- 1 ek. kókuzszsír
A tészta elkészítése a paleo és az AIP egyaránt:
- Összekutyuljuk a hozzávalókat, azután kézzel összegyúrjuk, amíg összeáll (elválik az edény falától, és nem nedves), ha esetleg nedves lenne, akkor bármelyik száraz anyagból hozzáönthetünk egy keveset.
- Egy folpack-on kb. fél centisre, téglalap alakúra nyújtjuk
A krém hozzávalói:
- 5 dkg jászvaj (ghee), vagy jó minõségû vaj TED
- 1 dl kókuszkrém vagy a kókusztej krémes része (vagy helyette még 5 dkg vaj)
- 3 dkg kókuszreszelék – 3-4 evõkanál
- 3 dkg porxukor vagy stevia – Szendi; rizsszirup, tápióka szirup, agave szirup – TED
- Csipet õrölt vanília (vagy vaniliásxukor), esetleg vanília aroma
Az AIP-os krém hozzávalói:
- 5 dl bio kókusztej krém (pl. ALDI)
- 3-4 ek. apró szemû kókuszreszelék
- Csipet õrölt vanília
- 1 tk. méz, mely nyugodtan elhagyható, mert a földi mandula édes és a méz a szigorú AIP-ban nem fogyasztható!
- 1-2 ek. kókuszliszt (ez egy kicsit fojtós!), vagy NoCarb liszt (hidegen is sûrít!), vagy hidegen is oldódó zselatin a krém sûrítésére – a krém legyen jó sûrû, várjunk, amíg megduzzad és ha kell, akkor további lisztet tegyünk hozzá!
A krém elkészítése és a sütemény befejezése mindkét változat esetében:
- A krémet habosra keverjük, majd a tésztára kenjük.
- Óvatosan feltekerjük a fólia segítségével, becsomagolva a hûtõben pihentetjük.
- Szeletelés elõtt kókuszreszelékbe hempergetjük, majd éles késsel vékonyan szeleteljük.
- Jó állagú, és nagyon finom!