Kókusztekercs Anitától

2017-10-31

sponsored links

A receptet Anita küldte 2011.04.05-én

A recept AIP-os változata 2017 októberében készült!

AIP-osoknak: Angol nyelvû AIP-os oldalakon nagyon sokszor lehet találkozni a Tiger nuts alapanyaggal (földi mandula, chufa). Ma már itthon is lehet kapni. Készíthetõ belõle növényi tej, sütemény és lehet vele húsokat is panírozni! A Paleocentrumnál kapható mag és õrlemények is!

kókuszrolád2

A tészta hozzávalói:

  • 20 dkg õrölt mandula + 15-20 evõkanál kókuszreszelék
  • 5 dkg szezámpehely – 3 evõkanál
  • 2-3 kanál kókuszliszt
  • 2 ek. porxukor
  • 1 ek. kakaópor
  • 1 kis rumaroma
  • 1-2 dl fekete kávé; illetve annyi, hogy jól gyúrható masszát kapjunk!
  • Kókuszreszelék

AIP-os tészta hozzávalói:

  • 20 dkg földi mandula liszt (Tiger nuts = földi mandula) + 15-20 ek. apró szemû kókuszreszelék
  • 2-3 ek. kókuszliszt
  • 2 ek. karobpor
  • 1-2 dl katáng (cikória) kávé; illetve annyi, hogy jól gyúrható masszát kapjunk!
  • 1 ek. kókuzszsír

A tészta elkészítése a paleo és az AIP egyaránt:

  • Összekutyuljuk a hozzávalókat, azután kézzel összegyúrjuk, amíg összeáll (elválik az edény falától, és nem nedves), ha esetleg nedves lenne, akkor bármelyik száraz anyagból hozzáönthetünk egy keveset.
  • Egy folpack-on kb. fél centisre, téglalap alakúra nyújtjuk
A krém hozzávalói:
  • 5 dkg jászvaj (ghee), vagy jó minõségû vaj TED
  • 1 dl kókuszkrém vagy a kókusztej krémes része (vagy helyette még 5 dkg vaj)
  • 3 dkg kókuszreszelék – 3-4 evõkanál
  • 3 dkg porxukor vagy stevia – Szendi; rizsszirup, tápióka szirup, agave szirup – TED
  • Csipet õrölt vanília (vagy vaniliásxukor), esetleg vanília aroma

Az AIP-os krém hozzávalói:

  • 5 dl bio kókusztej krém (pl. ALDI)
  • 3-4 ek. apró szemû kókuszreszelék
  • Csipet õrölt vanília
  • 1 tk. méz, mely nyugodtan elhagyható, mert a földi mandula édes és a méz a szigorú AIP-ban nem fogyasztható!
  • 1-2 ek. kókuszliszt (ez egy kicsit fojtós!), vagy NoCarb liszt (hidegen is sûrít!), vagy hidegen is oldódó zselatin a krém sûrítésére – a krém legyen jó sûrû, várjunk, amíg megduzzad és ha kell, akkor további lisztet tegyünk hozzá!

A krém elkészítése és a sütemény befejezése mindkét változat esetében:

  • A krémet habosra keverjük, majd a tésztára kenjük.
  • Óvatosan feltekerjük a fólia segítségével, becsomagolva a hûtõben pihentetjük.
  • Szeletelés elõtt kókuszreszelékbe hempergetjük, majd éles késsel vékonyan szeleteljük.
  • Jó állagú, és nagyon finom!

Folytats a blogon ... paleovital.hu/?p=4676

sponsored links

Keres?s