Kókusztejes birskrémleves diómorzsás grízgombóccal, citromos karamellsziruppal

2017-10-31

sponsored links







Elmondhatom, hogy ez a hosszú nevû leves lett az egyik legnagyobb kedvencem a gyümölcskrémleveseim közül. :) Nem is gondoltam volna, hogy ennyire fog ízleni, már csak azért sem, mert a birsalma nem tartozik nálam az imádom-kategóriába, ha gyümölcsrõl van szó.
Mivel a birsalmafánk a betegsége ellenére is sok termést hozott, ill. a tény, hogy ez a mi fánk, a leszedett gyümölcsbõl a magunk számára is félretettem néhány darabot. És ha már így esett, nem lett volna szívem addig várni a felhasználásukkal, amíg már annyira megérnek, hogy több lesz bennük a rossz rész, mint az ép. Gyorsan ki kellett hát találnom, mi mindent készítsek belõle.
Miután az el nem ajándékozott birsalma kis részébõl süti lett, a maradék gyümölcs másik hányadának szintén kis részébõl levest terveztem fõzni. Birsalmából úgysem csináltam még soha, de sejtettem, hogy így azért jobban el fog fogyni, mintha mondjuk birsalmasajttá lényegítettem volna.
Több receptet is átolvastam, végül a leveshez szánt kiegészítõk miatt az egyik leírás annyira megtetszett, hogy amellett maradtam ? némi módosítással, persze. A levest tej és tejszín helyett kókuszkrémmel készítettem ? egy korábbi levesemnél nagyon szerettem így ?, valamint több gyümölcsöt használtam fel hozzá. A grízgombócon és a diós morzsán alig alakítottam, de a szirupon igen
? gránátalmaszirup helyett citromlével készült.
A leves, ahogy azt már feljebb beharangoztam, egyszerûen imádni való ? a birsalma különleges íze nagyon jól harmonizál a kókusztejszínnel. Tudtam én! :D A gombóc és a szirup pedig már csak hab a tortán, akarom mondani a levesen. :D Még Anya is dicsérte, pedig nem szereti a birsalmalevest. :)
Melegen vagy hidegen tálalva egyaránt nyerõ. :) Vigyázat, nagyon laktató! ;)






Hozzávalók 1,5 l leveshez, 6 személyre:

Leveshez:

3 birsalma (magház nélkül kb. 65 dkg)
4 ek. citromlé
3 dkg vaj
1 vaníliarúd
1 fahéjrúd
6 dl víz
2,5 dl kókusztejszín (kókuszkrém, pl. Cocomas)
10-15 dkg cukor

Grízgombóchoz:
2,5 dl tej
5 dkg vaj
2 dkg cukor
7 dkg tönkölybúzadara
1 tojás
5 g étkezési kukoricakeményítõ

Diós morzsához:
3 dkg durvára tört dió
2 dkg teljes kiõrlésû vagy tönkölyzsemlébõl nyert morzsa
2 dkg vaj

Citromos karamellsziruphoz:
3 ek. cukor
4 ek. citromlé
3 ek. víz

elkészítés:

  1. A grízgombóchoz a tejet a vajjal és a cukorral felforraljuk, majd simára keverjük benne a grízt. Kis lángon, kevergetve addig fõzzük, hogy a massza elváljon az edény oldalától ? ez kb. 5 perc.
  2. Elzárjuk alatta a lángot, és folytonos keverés mellett hozzáadjuk a keményítõvel felvert tojást. A grízmasszát tálba öntjük, a felületét elsimítjuk és hûtõbe tesszük.
  3. A leveshez a megmosott birsalmákat negyedekre vágjuk, a magházat eltávolítjuk, majd a gyümölcsöt felkockázzuk és összekeverjük a citromlével.
  4. A vajat felforrósítjuk, hozzáadjuk a birsalmát, a vaníliarúd kikapart magjait, a vaníliarudat, és kis lángon 2-3 percig pároljuk. Felöntjük a vízzel, beletesszük a fahéjrudat, és lefedve, kis lángon fél órát fõzzük.
  5. Hozzáadjuk a kókusztejszínt, a cukrot, és épp csak felforraljuk. A fahéj- és a vaníliarudat kivesszük, és a levest turmixgépben pürésítjük. (A benne lévõ kókuszkrém ettõl felhabzik és a leves besûrûsödik.) A levét pótoljuk, ha szükséges, vagy szaporíthatjuk is, ha hígabbra szeretnénk.
  6. A grízmasszát 18 adagra osztjuk, golyókat formázunk belõlük, és forrásban lévõ vízben kifõzzük. Amint a gombócok feljöttek a víz felszínére, onnantól számítva további 6-8 percig fõzzük. Leszûrjük és kicsit hûlni hagyjuk.
  7. A morzsához a vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a diót, a zsemlemorzsát, és összemelegítjük. Félretesszük.
  8. A sziruphoz a cukrot világosbarnára karamellizáljuk, felöntjük a citromlével, a vízzel, és kis lángon sziruppá fõzzük. (Jó néhány percbe is beletelik, mire a karamell teljesen felolvad.)
  9. A személyenkénti 2,5 dl levest tálkákba szedjük, mindegyikbe 3-3 gombócot teszünk, megszórjuk a diós morzsával, és megöntözzük a sziruppal.
Megjegyzés:
A leves a 15 dkg cukor ellenére is inkább savanykás. Az utóíze mégis édes, éppen ezért nem javasolom a még több cukrot. Aki soknak tartja a hozzáadott citromlé mennyiségét, az hagyja ki belõle.

Ötlet: innen











Folytats a blogon ... suniskanal.blogspot.com/2017/10/kokus...

sponsored links

Keres?s