Kókusztej házilag
sponsored links
Hozzávalók kb 3 dl készítéséhez:
- 100 g kókuszreszelék
- 5 dl víz
Elkészítés:
- A hozzávalókat egy lábosba tesszük, jól összekeverjük, felforraljuk, majd kb 10 percig alacsonyabb fokozaton fõzzük. (Közben néhányszor megkavarjuk.)
- A tûzrõl levéve hûlni hagyjuk, majd turmixgéppel vagy botmixerrel pépesítjük.
- Ezután leszûrjük és a fennmaradó kókuszreszeléket kézzel is jól kinyomkodjuk.
Megjegyzések, tapasztalatok:
- Kókusztej házi készítésénél a következõ arányt ajánlják legtöbben: 1 rész kókuszreszelék + 1.5 rész víz. Én is ezt alkalmaztam, csak le is mértem, hogy legközelebb ne kelljen bögrés méréssel bajlódni.
- A kókusztej felhasználható turmixokhoz, fagyikhoz, krémekhez, süteményekhez.
- Laktózérzékenyek is fogyaszthatják.
- Paleo és vegán ételek készítéséhez is kitûnõ alapanyag.
- A kókusztej nem összetévesztendõ a kókuszvízzel, ami a kókuszdió belsejében levõ átlátszó folyadék.
- Az eredeti kókusztejet a kókusz húsából sajtolják.
- Több módszer is létezik a kókusztej házi elõállítására, mindegyiknek megvan a maga elõnye és hátránya. Én most a fõzéssel készülõ verziót választottam, mert az intenzívebb íz elérése motivált. Bõvebb ismertetést errõl és egyéb módszerekrõl pl itt találtok: http://suniskanal.blogspot.hu/2013/03/kokusztej-hazilag.html