Kókuszos túrógaluska meggyöntettel - Gãlu?te de brânzã de vaci cu sos de vi?ine
sponsored links
Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg tehéntúró, 1 tojás, 2 evõkanál porcukor, 10 dkg õrölt zabpehely, 2 evõkanál kókuszreszelék, 1 evõkanál rétesliszt, 1 teáskanál reszelt citromhéj, csipetnyi só;
a hempergetéshez: 5 dkg kókuszreszelék;
a meggyöntethez: 1 üveg(370 ml) meggykompot, 1 csapott evõkanál keményítõ, porcukor, 1 evõkanál citromlé.
Elkészítése: A tehéntúrót összekeverjük az összes többi hozzávalóval, 1 órára hûtõbe tesszük. A meggyet leszûrjük, kimagozzuk és lecsöpögtetjük. A keményítõt pár evõkanál kompotlével kikavarjuk, a többi levet a citromlével fõni tesszük, ízlés szerint porcukorral édesítjük. Mikor felforrt beleöntjük a keményítõt és kis lángon besûrítjük. Félrehúzzuk, belekavarjuk a meggyet, és hûlni hagyjuk. Vizet forralunk, egy evõkanállal galuskákat szaggatunk bele, 1-2 percig fõzzük, majd szûrõkanállal kiszedjük és lecsöpögtetjük. Kókuszreszelékbe hempergetjük, majd az öntettel tálaljuk.
Gãlu?te de brânzã de vaci cu sos de vi?ine
Ingrediente: 250 g brânzã de vaci, 1 ou, 2 linguri zahãr 100 g fulgi de ovãz mãcinate, 2 linguri nucã de cocos, 1 lingurã fãinã, 1 linguri?ã coajã rasã de lãmâie, un praf de sare;
pentru tãvãlit: 50 g nucã de cocos,
pentru sos: 1 borcan(370 ml) compot de vi?ie, 1 lingurã rasã amidon, zahãr pudrã, 1 lingurã zeamã de lãmâie.
Prepararea: Brânza de vaci se amestecã cu restul ingredientelor, se pune 1 orã la rece. Vi?inele se strecoarã, se scot sâmburii. Amidonul se amestecã cu câteva linguri de zeamã de compot, iar restul se pune la fiert împreunã cu zeamã de lãmâie, se îndulce?te dupã gust cu zahãr pudrã. Când a dat în clocot, se toarnã amidonul ?i se îngroa?e la foc mic. Se ia deoparte, se amestecã cu vi?inele, apoi se lasã la rãcit. Se pune apã la fiert, când clocote?te, se iau gãlu?te cu o lingurã ?i se pun în apã, se fierb pânã ce se ridicã la suprafa?ã. Se scot cu paleta de bucãtãrie, se scurg, apoi se tãvãlesc prin nucã de cocos. Se servesc cu sosul de vi?ine.