Kókuszos rozsos keksz - vegán
sponsored links
Egy régen megírt poszt, amit elfelejtettem anno közzétenni. Kb. egy éves lehet. Arra emlékszem, hogy elég törékeny volt a tészta, és könnyen megégett, ha nem vigyáztam.
Rongybaba konyhájából láttam elõször rozsból készült kekszet. Nagyon furcsálltam, de aztán késõbb, mikor igyekeztem egyre többféle gabonát bevezetni az étrendünkbe, kipróbáltam pl. gofriba, és ízletesnek találtam. Valamikor készítettem már kekszet is, de arra sem emlékszem, hogy posztoltam volna.
Ábel nagyon szívesen eszeget kekszeket, és a készítésében is bõszen segédkezik, így esõnapokon néha ezzel bõvítjük a napi programot, ha Flóra is hagyja. A kisasszony aznap, mire meggyúrtam a tésztát, és kinyújtottam, azt mondta, elég volt ennyi a sütkérezésbõl. Kénytelen kelletlen otthagytam az egészet, elõször sétáltunk a kertben, de nem volt elég, így megszoptattam. Közben Ábel is beballagott a kertbõl, és mivel nem szaggattam ki az egész tésztát, megtette õ helyettem...
Újra is kellett gyúrni késõbb, de legalább nyugi volt, míg etettem a kisebbet.
Nem tudom, ki hogyan oldotta ezt a kérdést meg, de mindig rizikós, hogy épp mire fejezzük be a dolgot. Épp ezért jó néhányszor az ajtónak támaszkodva szopizott a kicsi. Általában semmi nagyobb probléma, de mégis... Sokszor a kertben akar lenni, és mire kimegyek, levetkõzött félig, mert neki pisilnie kell, vagy folyatja a vizet a csapból. Volt olyan is, hogy megijedt, és torka szakadtából üvöltött, mert megmozdult a bambuszok között a feketerigó család. A szomszédok meg gondolhatják, hogy milyen anya az ilyen... de hogy lehet ezt megoldani egy sajtkukacnál? Olyankor nem akar mesét hallgatni tõlem - nézni nézne, de azért annyit meg csak ne butuljon. Szóval nem egyszerû... de más is túlélte valahogy. Majdcsak mi is.
Csak hogy változatos legyen a gabonahasználatunk, és a rozs illik az ilyen jellegû kekszekhez.
Hozzávalók:
40 dkg tk rozsliszt
10 dkg zabliszt
25 dkg kókuszzsír
10 dkg kókuszreszelék
15 dkg gyümölcscukor / vagy stevia
1 dl növényi tej (most mogyoró volt)
1 cs borkõsütõpor
vanília kikapart belseje
1 csipet só
A száraz anyagokat összekeverjük, majd belemorzsoljuk a zsiradékot. Azután annyi tejet adunk hozzá, amivel puha tésztát kapunk. Ha steviát használunk, csöpögtessük a tejbe. Kisujjnyi vastagra nyújtjuk, és kiszaggatjuk õket. Zsírpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, és fél óráig közepes lángon sütjük.