Kókuszos narancsos keksz. (Gluténmentes)
sponsored links
Gluténmentes kekszet, sõt még süteményeket sem sütöttem eddig, de az ismerõseim között egyre többen kénytelenek elhagyni a finomliszt használatát, így gondoltam néha én is beállok a sorba.... Mivel volt itthon mandulaliszt (mandulaliszt hiányában, szinte lisztté daráljuk le a mandulát) így elkezdtem elõször is egyszerû kekszreceptet keresgélni a neten. Végül több receptet is találtam, majd megszületett az én naranccsal ízesített változatom. Nekünk nagyon ízlett, igaz nem lett olyan omlós mint általában a kekszek, de gluténérzékenyeknek bátran merem ajánlani pl. a közelgõ karácsonyi ünnepekre.
Hozzávalók 16 db-hoz:
15 dkg mandulaliszt
5 dkg kókuszreszelék
10 dkg kristálycukor
1 cs vaníliás cukor
1 ek mák (egész)
2 db tojássárga (nagy)
1 narancs reszelt héja
3-4 ek narancslé
1/2 mk õrölt fahéj
A mákot pár pillanat alatt pörköljük meg, majd hûtsük ki teljesen.
Az összes hozzávalót tegyük egy tálba, alaposan keverjük, gyúrjuk össze. (annyi narancslevet adjunk hozzá, hogy egy könnyen formázható masszát kapjunk)
Ezután nedves kézzel formázzunk diónyi golyókat, helyezzük egymástól kicsit távolabb sütõpapírral bélelt tepsire, majd kissé lapítsuk el.
Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepes hõmérsékleten 13-15 perc alatt süssük szép világos színûre a kekszeket. (én légkeverésnél 150 fokon, 13 percig sütöttem)
A sütõbõl kivéve a tepsin hagyjuk kihûlni a még kissé puha kekszet.
Az elkészült kekszet hûvös helyen, letakarva pár napig tárolhatjuk.