Kókuszos mandula keksz chia maggal (tej- és gluténmentes)
sponsored links
Ismét tesztelés... Az utóbbi idõben több új, érdekes termékkel kerültünk kapcsolatba, a soron következõ alany az azték zsálya, vagyis chia mag, egy recept készítésre felkérés kapcsán épp ezt a csodát kell tesztelnünk :-)
Az aztékok õsi kincse a 3 fõ táplálék közé tartozott már ie. 3500-ban használták gabonaként, olaj-, valamint test festék alapanyagként, de még adóként is chia magot adtak a leigázott népek az uralkodónak, illetve vallási szertartásokban is szerepe volt.
A chia mag nagyon magas koncentrációban tartalmaz számos, az emberi szervezet egészséges mûködéséhez szükséges tápanyagot, többszörösen telítetlen zsírsavakban (omega-3, omega-6 és omega-9) gazdag. Magas benne a természetes rost, fehérje és ásványi anyag tartalom, könnyen emészthetõ formában tartalmazza szinte az összes esszenciális aminosavat, ráadásul természetes formájában gluténmentes, így lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
Meglepõen gazdaságos, 1-2 evõkanálnyi mennyiséget elegendõ használni, fogyasztható bárhogyan, levesekben, salátákban, köretekben, müzliben, kásákban, süteményekben, kenyerekben (stb.), de akár citromlével és mézzel limonádéban is.
Ez a sütemény kevésbé keksz állagú (bár sütés napján ropogós), belül, illetve másnap gyermekkorunk mandulás csókjára emlékeztet (HeF nagy örömére...), kissé ragacsos állagú :-)
KÓKUSZOS MANDULA KEKSZ CHIA MAGGAL (tej- és gluténmentes) 10-12 db ...