Kókuszos energiafalatok sütés nélkül
sponsored links
Az elõzõ kókuszos édességem, olyan "nõiesre" :) sikerült.
A Férfiak cseppet sem voltak boldogok.... így most "csak" Nekik készítettem <3
Az alap természetesen nekik is a kókuszreszelék és édesítésnek a méz,
de a vajat kókuszvajra cseréltem, a citromot és darált mandulát pedig elhagytam.
Falatnyi darabokra vágtam, majd egyik részét kakaóporral,
a másik részét olvasztott 70 %-os csokoládéval vontam be.
Megbocsájtottak....
Kókuszos falatok
Hozzávalók
200 g kókuszreszelék
100 g kókuszvaj
100 g termelõi méz (folyékony)
+
holland kakaópor
70 %-os étcsokoládé
Kíváncsiságból kétféleképpen készítettem. Mindent megfeleztem.
1. Az egyik adaghoz a kókuszvajat megolvasztottam (gõz fölött, ha sütött volna a Nap,
akkor elég lett volna az is, hisz a kókuszvaj 24-25 fok körül már folyékony).
Belecsorgattam a mézet, elkevertem, majd belekevertem a kókuszreszeléket.
2. A kókuszreszeléket az aprítógépbe öntöttem, majd a hozzá a hideg (dermedt) kókuszvajat és a mézet.
Egy-két gombnyomással összedaráltam.
Nem törekedtem, hogy aprítsa (nem is tette) éppen csak alaposan összekeverje.
A konyhapultot nedves ruhával áttöröltem, két darab folpack fóliát ráfeszítettem és
külön-külön a kókuszos egyveleget ráöntöttem.
Becsomagoltam és kb. 1 cm magas téglalapot formáztam belõle.
Hûtõbe tettem, hogy megdermedjen. (Este készítettem, reggelig hûlt, de nem kell neki ennyi idõ.)
Reggel falatnyi darabokra vágtam (egy éles, széles pengéjû kés volt a legmegfelelõbb).
Gõz fölött a csokoládét megolvasztottam.
A fele falatnyi darabokat csokoládéval rusztikusan bevontam.
A kifeszített fóliára rakosgattam, ott dermedt vissza a csokoládé.
A másik fele falatnyi darabokat, egy darab zsírpapírra raktam, majd kakaóporral beszitáltam.
Van amelyiknek minden oldalát, valamelyiknek csak egyet.
Nos arra voltam kíváncsi, hogyan könnyebb összeállítani, hogy lesz jobb az állaga.
Kérem szépen, mindegy :) így is, úgy is jó: ha megolvasztjuk a kókuszvajat, akkor kézzel könnyen összekeverjük, ha dermedt a kókuszvaj, akkor géppel jó. A becsomagolásnál a folyékony, lágyabb.
Szeletelésnél mindegy volt. Az állaga készen, mindkettõnek jó.
A kókuszreszelék viszont nem mindegy milyen.
Borzalmas minõségû kerül a boltokba, legtöbbje olyan mint a fûrészpor.
Mindig írom, hogy milyen fontos a minõsége -mindennek és mindig- ebben az esetben még jobban,
hisz az egész édességnek ez a lényege.
Két szempontot tartok szem elõtt, az egyik a dátum, a másik a reszelék mérete.
Dátumnál nem csak azt nézem, hogy jó-e még, hanem hogy minél távolabbi legyen.
Ezért olyan helyen vásárolok, ahol nagy a forgalom, gyorsan cserélõdik az árú.
A reszelék mérete, minél nagyobb annál jobb.
A hozzávalóknál a kókuszreszelékre kattintva látható milyenbõl készítettem.
(Sajnos a nevezet márka nem támogat engem a reklámért :( nem érdekel....
azt szeretném, hogy ha valaki elkészíti, akkor elégedett is legyen vele :)
Energiafalat azért lett a neve, mert minden felhasznált alapanyag természetes és egészséges.
A kókuszról és a kókuszvajról sokszor írtam, pl. itt:
A mézrõl pedig idézek a Természetes gyógymódok c. könyvbõl:
"A méz alapvetõ alkotóeleme a virágnektár.
A nektár nagyrészt cukorból áll, amely a keményítõ mellett (összetett cukor)szervezetünk
legfontosabb energiaszállítója, úgymond tiszta energia.
Az emésztõenzimeknek azonban elõször egyszerû cukorrá (fruktóz, glükóz) kell bontaniuk a
normál cukrot (szacharóz) ahhoz, hogy szervezetünk fel tudja használni.
Az egyszerû cukor lebontása a mézben már megtörtént.
A méhecskék ugyanis az összegyûjtött virágnektárban lévõ cukrot speciális enzimek segítségével mézgyomrukban gyümölcscukorrá (fruktóz) és szõlõcukorrá (glükóz) alakítják.
Így gyakorlatilag elvégzik helyettünk az emésztési folyamat egy részét,
s ez teszi annyira egészségessé a mézet.
Szervezetünk a mézben lévõ energiát így azonnal feltudja használni.
Errõl bárki megbizonyosodhat ha kimerült és eszik egy kanál mézet.
Már néhány perc múlva frissebbnek, tettre késznek érzi majd magát."
Az fent említett "nõies" desszert, Citrusos kókuszgolyó néven itt található: