Kókuszos csiga tangzongh technikával
sponsored links
A kókuszos csiga receptje a 700. blogbejegyzésem. Szerintem méltó módon ünnepeltem ezt a kerek számot, ez a csiga nagyon finomra sikerült.
A receptet és a technikát a Csak mert szeretem blogon láttam, ezúttal is hála Györgyinek ezért a finomságért.
A tangzongh technikának köszönhetõen a kisült tészta puhább, ruganyosabb, hosszabb ideig friss marad. A technika nem más, mint egy "rántás" használata a tészta összeállításakor.
Alább leírom a tangzongh elkészítését is.
Most íme a kókuszos csigák receptje:
Hozzávalók:
1. Tangzongh
4 dkg liszt
20 dkg víz (2 dl)
2. Töltelék
20 dkg kókuszreszelék
2 tojás fehérje
15 dkg cukor
1 kanál narancslikõr
1 narancs reszelt héja
4 dkg liszt
2 dl tej
1,5 dl víz
3 dkg vaj
3. Tészta
20 dkg tangzongh
60(+-2) dkg liszt
2 tojás sárgája
15 dkg cukor
1,6 dl tej
1 narancs reszelt héja
5 dkg puha vaj
2,5 dkg friss élesztõ
csipet só
Kenéshez
1 tojás
1. A tangzonghhoz összekeverjük a lisztet a tejjel, majd lassú tûzön, folytonos kevergetés mellett 65 C fokra melegítjük. Ha nincs hõmérõnk, akkor addig melegítjük, amíg barázdákat hagy a fakanál a pépben. Lefóliázzuk és hagyjuk kihûlni.
A tangzongh 3 napig vígan elvan a hûtõben, használat elõtt szobahõmérsékleten hagyjuk pár órát.
2. A töltelékhez felforraljuk a vízzel elkevert lisztet, a tejet, a vajat, a likõrt és a narancshéjat, majd beleszórjuk a kókuszreszeléket is. Forralva besûrítjük, majd hozzákeverjük a cukorral felvert tojásfehérjét is. Pár percig tovább fõzzük. Fóliával kibélelünk egy 23X33 cm-es tepsit, belesimítjuk a kókuszos tölteléket, lefedjük és alaposan lehûtjük.
3. A tésztához a langyos tejbe szórunk kevés cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztõt és hagyjuk felfutni. Egy dagasztótálba szórjuk az összes többi hozzávalót, a tangzonghot is, beleöntjük az élesztõs tejet és alaposan kidagasztjuk. Ruganyos, puha tésztát kapunk. Lefedve duplájára kelesztjük (kb 1 óra).
A tésztát két lapra osztjuk, az elsõ lapot téglalap alakúra nyújtjuk (kb 4-5 mm vastagra). A közepére helyezzük a fél kókuszlap tölteléket (óvatosan ráborítva a tésztára), jobbról-balról ráfordítjuk a két oldalát, majd alaposan körbenyomkodjuk, lezárva a széleket. Ismét vékonyra nyújtjuk, majd hosszában-középen megint kettéhajtjuk. A hosszú, keskeny tésztalapot újból 4-5 mm vastagra nyújtjuk. Keresztben 3-4 cm széles csíkokra vágjuk a tésztát, a csíkok egyik vége keskenyebb legyen, majd egyenként szorosan feltekerjük és sütõpapíros tepsibe helyezzük.
Letakarva 20-25 percig tovább kelesztjük, megkenjük felvert tojással, majd 180 C fokra elõmelegített sütõben szép pirosra sütjük.
Ugyanígy járunk el a másik lappal is.
A receptet és a technikát a Csak mert szeretem blogon láttam, ezúttal is hála Györgyinek ezért a finomságért.
A tangzongh technikának köszönhetõen a kisült tészta puhább, ruganyosabb, hosszabb ideig friss marad. A technika nem más, mint egy "rántás" használata a tészta összeállításakor.
Alább leírom a tangzongh elkészítését is.
Most íme a kókuszos csigák receptje:
Hozzávalók:
1. Tangzongh
4 dkg liszt
20 dkg víz (2 dl)
2. Töltelék
20 dkg kókuszreszelék
2 tojás fehérje
15 dkg cukor
1 kanál narancslikõr
1 narancs reszelt héja
4 dkg liszt
2 dl tej
1,5 dl víz
3 dkg vaj
3. Tészta
20 dkg tangzongh
60(+-2) dkg liszt
2 tojás sárgája
15 dkg cukor
1,6 dl tej
1 narancs reszelt héja
5 dkg puha vaj
2,5 dkg friss élesztõ
csipet só
Kenéshez
1 tojás
1. A tangzonghhoz összekeverjük a lisztet a tejjel, majd lassú tûzön, folytonos kevergetés mellett 65 C fokra melegítjük. Ha nincs hõmérõnk, akkor addig melegítjük, amíg barázdákat hagy a fakanál a pépben. Lefóliázzuk és hagyjuk kihûlni.
A tangzongh 3 napig vígan elvan a hûtõben, használat elõtt szobahõmérsékleten hagyjuk pár órát.
2. A töltelékhez felforraljuk a vízzel elkevert lisztet, a tejet, a vajat, a likõrt és a narancshéjat, majd beleszórjuk a kókuszreszeléket is. Forralva besûrítjük, majd hozzákeverjük a cukorral felvert tojásfehérjét is. Pár percig tovább fõzzük. Fóliával kibélelünk egy 23X33 cm-es tepsit, belesimítjuk a kókuszos tölteléket, lefedjük és alaposan lehûtjük.
3. A tésztához a langyos tejbe szórunk kevés cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztõt és hagyjuk felfutni. Egy dagasztótálba szórjuk az összes többi hozzávalót, a tangzonghot is, beleöntjük az élesztõs tejet és alaposan kidagasztjuk. Ruganyos, puha tésztát kapunk. Lefedve duplájára kelesztjük (kb 1 óra).
A tésztát két lapra osztjuk, az elsõ lapot téglalap alakúra nyújtjuk (kb 4-5 mm vastagra). A közepére helyezzük a fél kókuszlap tölteléket (óvatosan ráborítva a tésztára), jobbról-balról ráfordítjuk a két oldalát, majd alaposan körbenyomkodjuk, lezárva a széleket. Ismét vékonyra nyújtjuk, majd hosszában-középen megint kettéhajtjuk. A hosszú, keskeny tésztalapot újból 4-5 mm vastagra nyújtjuk. Keresztben 3-4 cm széles csíkokra vágjuk a tésztát, a csíkok egyik vége keskenyebb legyen, majd egyenként szorosan feltekerjük és sütõpapíros tepsibe helyezzük.
Letakarva 20-25 percig tovább kelesztjük, megkenjük felvert tojással, majd 180 C fokra elõmelegített sütõben szép pirosra sütjük.
Ugyanígy járunk el a másik lappal is.