Kókuszos csiga
sponsored links
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
2 dkg élesztõ
2,5 dl langyos tej
3 ek. cukor
csipet só
8 dkg olvasztott margarin
1 db egész tojás+ egynek a sárgája
Töltelék:
2-3 dkg olvasztott margarin
3 ek. cukor
5 dkg kókuszreszelék
sütés után:
pár kanál tej és 1/2 cs. vaníliás cukor
Elkészítés:
A kenyérsütõbe beleöntöm a langyos tejet, a kicsit villával összekevert tojásokat, valamint az olvasztott margarint. Mehet rá a liszt, a cukor, a csipetnyi só, végül a szétmorzsolt élesztõ. Dagasztás (nálam nyolcas) programon indulhat a gép. Amikor már elcsitul, megkezdi a kelesztést a kenyérsütõ, akkor én rendszerint kiveszem egy tálba a tésztagombócot, és a mikróba teszem. Természetesen nem kapcsolom be, csak hagyom, hogy abban a meleg zárt térben szépen megnõjön a kelt tésztám. Ezután lisztezett felületre teszem, kézzel kicsit ellapítom, majd szép vékony téglalappá nyújtom. Megkenem az olvasztott margarinnal, megszórom kókuszreszelékkel és cukorral. Jó szorosan feltekerem. Levágok egy darab cérnát, s a tésztarúd alá csúsztatom. Kb. két centi vastag szeleteket vágok a cérna segítségével úgy, hogy a tészta alá csúsztatott cérnát a tészta tetején keresztezem, és meghúzom, mintha meg akarnám kötni. Csodásan elvágja a szeletet, anélkül, hogy kifolyna belõle a töltelék jó része. Sütõpapíros tepsibe teszem egymás mellé a csiguszokat, és egy konyharuhával lefedve hagyom újra megkelni. Ez idõ alatt alaposan bemelegszik a sütõ is. beteszem a csigákat, közepesnél kicsit kisebb lángon kb. 20 perc alatt sültek meg nekem. Közben egy kevés tejet melegítek, elkeverem benne a vaníliás cukrot. Miután kiveszem a tepsit a sütõbõl, még forrón megöntözöm az édes tejjel a kókuszos csigákat.
A recept eredetije Limaránál található, kelt kakaós csiga néven:
http://www.limarapeksege.hu/2010/07/kelt-kakaoscsiga.html
Hétköznap lévén pár hétig még gondoskodni kell a suliba vihetõ tízórai adagról is. Bár Bencénél igazándiból a tatu kifli hódít, most egy kelt csigát készítettem neki, a változatosság kedvéért kakaó helyett kókusszal megtöltve. Leírni nem lehet azt az illatot, ami már sütés közben belengte az egész lakást. Persze a kóstolással nem lehet holnapig várni. Már most a délutáni bicajozáshoz elvitt magának és a barátjának két darabot, hiszen aki teker, annak kell az erõnlét :-)
50 dkg finomliszt
2 dkg élesztõ
2,5 dl langyos tej
3 ek. cukor
csipet só
8 dkg olvasztott margarin
1 db egész tojás+ egynek a sárgája
Töltelék:
2-3 dkg olvasztott margarin
3 ek. cukor
5 dkg kókuszreszelék
sütés után:
pár kanál tej és 1/2 cs. vaníliás cukor
Elkészítés:
A kenyérsütõbe beleöntöm a langyos tejet, a kicsit villával összekevert tojásokat, valamint az olvasztott margarint. Mehet rá a liszt, a cukor, a csipetnyi só, végül a szétmorzsolt élesztõ. Dagasztás (nálam nyolcas) programon indulhat a gép. Amikor már elcsitul, megkezdi a kelesztést a kenyérsütõ, akkor én rendszerint kiveszem egy tálba a tésztagombócot, és a mikróba teszem. Természetesen nem kapcsolom be, csak hagyom, hogy abban a meleg zárt térben szépen megnõjön a kelt tésztám. Ezután lisztezett felületre teszem, kézzel kicsit ellapítom, majd szép vékony téglalappá nyújtom. Megkenem az olvasztott margarinnal, megszórom kókuszreszelékkel és cukorral. Jó szorosan feltekerem. Levágok egy darab cérnát, s a tésztarúd alá csúsztatom. Kb. két centi vastag szeleteket vágok a cérna segítségével úgy, hogy a tészta alá csúsztatott cérnát a tészta tetején keresztezem, és meghúzom, mintha meg akarnám kötni. Csodásan elvágja a szeletet, anélkül, hogy kifolyna belõle a töltelék jó része. Sütõpapíros tepsibe teszem egymás mellé a csiguszokat, és egy konyharuhával lefedve hagyom újra megkelni. Ez idõ alatt alaposan bemelegszik a sütõ is. beteszem a csigákat, közepesnél kicsit kisebb lángon kb. 20 perc alatt sültek meg nekem. Közben egy kevés tejet melegítek, elkeverem benne a vaníliás cukrot. Miután kiveszem a tepsit a sütõbõl, még forrón megöntözöm az édes tejjel a kókuszos csigákat.
A recept eredetije Limaránál található, kelt kakaós csiga néven:
http://www.limarapeksege.hu/2010/07/kelt-kakaoscsiga.html
Hétköznap lévén pár hétig még gondoskodni kell a suliba vihetõ tízórai adagról is. Bár Bencénél igazándiból a tatu kifli hódít, most egy kelt csigát készítettem neki, a változatosság kedvéért kakaó helyett kókusszal megtöltve. Leírni nem lehet azt az illatot, ami már sütés közben belengte az egész lakást. Persze a kóstolással nem lehet holnapig várni. Már most a délutáni bicajozáshoz elvitt magának és a barátjának két darabot, hiszen aki teker, annak kell az erõnlét :-)