Kókuszos bulgur körtekrémmel.

2017-08-27

sponsored links




Visszatért a kánikula, tombol a meleg, így aztán vasárnap délutáni desszertnek egy finom pohárkrémet készítettem. Ennek a pohárkrémnek a különlegessége (legalábbis számomra) hogy bulgurral készült. A napokban ugyanis egy nagyon kedves ismerõsömmel Klárikával váltottunk pár szót a facebookon, Õ ugyanis bulgurt készített köretként, és megemlítette, hogy hallott már az édes változatáról is. Bulgurt én is szívesen készítek, de eddig csakis kizárólag sós változatban, húsok mellé köretnek, vagy éppen párolt zöldséggel összekeverve, akár fõételként is szívesen fogyasztjuk. Mivel szeretek számomra új dolgokat kipróbálni, így megszületett az én édes változatom. A bulgurt kókuszreszelékkel együtt fõztem puhára, majd egy finom körtekrémmel váltakozva kanalaztam a fagylaltos kelyhekbe. Az íze pedig...... nagyon, de nagyon finom, így csakis ajánlani tudom mindenkinek.





Hozzávalók a kókuszos bulgurhoz:

1,5 dl bulgur (elõfõzött durumbúza töret)
4 dl tej
3 ek kókuszreszelék
1 cs vaníliás cukor
2-3 ek barna cukor (v. édesítõszer)


Egy serpenyõbe tegyük bele a bulgurt, a kókuszreszeléket, a barna cukrot, a vaníliás cukrot, majd öntsük hozzá a hideg tejet.

Ezután keverjük össze, majd kisebb lángon, néha megkeverve, fõzzük puhára, majd fedjük le a serpenyõt és hagyjuk egy fél órát állni. (én fogkeményre fõztem, hogy ne legyen egy összeálló massza)

Ezután vegyük le a fedõt, keverjük össze, majd hûtsük ki teljesen.




 Hozzávalók a körtekrémhez:

2 db körte
1/2 db citrom leve és reszelt héja
2 ek barna cukor
2 cs vaníliás cukor
1/2 mk õrölt fahéj
2 db szegfûszeg
0,5 dl édes fehérbor (v. víz)
15 dkg mascarpone
10 dkg porcukor
1,5 dl Hulala (v. habtejszín)


A körtét hámozzuk meg, távolítsuk el a magházat, majd ízlés szerint daraboljuk fel, és facsarjuk rá a citromlevet, hogy ne barnuljon meg.

A barna cukrot tegyük bele egy serpenyõbe, majd állandó keverés mellett, karamellizáljuk világos színûre, majd vegyük le a tûzrõl és adjuk hozzá a feldarabolt körtét. ( ekkor hirtelen megkeményedik a cukor, de fõzés közben fel fog olvadni)

Ezután tegyük vissza a tûzre, öntsük fel a borral, adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a szegfûszeget, szórjuk meg az õrölt fahéjjal, reszeljük rá a citromhéjat, majd kisebb lángon fõzzük pár percig. (arra figyeljünk nehogy túlfõzzük)

Amikor a körte puhára fõtt, vegyünk ki belõle pár darabot a díszítéshez, a többit pedig turmixoljuk össze, majd hûtsük ki egészen.

A mascarponéhoz adjuk hozzá a porcukrot, és egy csomag vaníliás cukrot, majd keverjük simára.

Ezután adjuk hozzá a leturmixolt körtét, majd szintén keverjük simára.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként adjuk hozzá a körtés mascarponekrémhez. (annyi tejszínhabot adjunk hozzá, hogy egy könnyû, de nem túl lágy, krémet kapjunk)



A teljesen kihûlt kókuszos bulgurt a körtekrémmel felváltva rétegezzük a poharakba, majd ízlés szerint helyezzük rá a félretett körtedarabokat.

Az elkészült desszertet tálalhatjuk rögtön, de ízlés szerint betehetjük a hûtõbe, hogy jól lehûljön tálalás elõtt, majd úgy kínáljuk.



Folytats a blogon ... gizi-receptjei.blogspot.com/2017/08/k...

sponsored links

Keres?s