Kókuszkocka
sponsored links
Erzsi néni kókuszkockáját feltétlenül szeretném bemutatni nektek, mert családunk nagy kedvence. Imi gyerekkorában gyakran kérte keresztanyuját, hogy csináljon neki, és ez a szokás azóta is megmaradt. Mindkettejük részérõl: Imi kéri, Erzsi néni pedig megcsinálja. Sokszor még kérés nélkül is.
Így volt ez múltkor is, amikor Esztiék hétvégére jöttek hozzánk. Erzsi néni meglepetésbõl sütött egy hatalmas adagot, amibõl jutott a Budapesten tanuló unokájának és a Budapesten élõ keresztfiának is. :) Meg még egy hadseregnek is, olyan nagy mennyiséget küldött Esztivel.
Ez az a süti, amit én sosem csinálok, mert tudom, hogy úgysem lenne olyan finom, mint az övé. Egyszer nekiálltam, de nem voltam elégedett a végeredménnyel. Igaz, nem az õ receptje alapján dolgoztam, azt csak késõbb kértem el tõle. Így hangzik:
Hozzávalók a tésztához:
- 2 tojás
- 5 dkg zsír vagy vaj
- 1,5 dl tej
- 30 dkg cukor
- 37 dkg liszt
- 1,5 zacskó sütõpor
- 3 kanál méz
A vajat habosra keverjük a tojással és a cukorral, majd hozzáadjuk az olvasztott mézet, sütõporral elkevert lisztet, tejet és az egészet összedolgozzuk.
Sütõpapírral bélelt tepsibe simítjuk a masszát és 180 fokosra elõmelegített sütõben tûpróbáig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihûlni a tésztát, majd kis kockákra vágjuk.
Amíg hûl, elkészítjük a mázat.
Hozzávalók a csokimázhoz:
- 25 dkg vaj
- 25 dkg cukor
- 6 kanál tej
- 5 dkg cukrozatlan kakaópor
- 4 evõkanál rum
+ kókuszreszelék
Frissen is finom, de ha hûvös helyen 1-2 napot állni hagyjuk, még finomabb lesz.
A fenti képen a hatalmas adag kókuszkocka mögött Erzsi néni másik specialitását a sós stanglit lehet látni, mert persze azt is küldött nekünk Esztivel. Legközelebb csinálok róla több képet is mielõtt elfogyna és mindenképpen írok róla bejegyzést. Annyit már most elárulok, hogy gyakran 1-1 szelet bacont teker bele, úgy készíti a kis kifliket. :)
Így volt ez múltkor is, amikor Esztiék hétvégére jöttek hozzánk. Erzsi néni meglepetésbõl sütött egy hatalmas adagot, amibõl jutott a Budapesten tanuló unokájának és a Budapesten élõ keresztfiának is. :) Meg még egy hadseregnek is, olyan nagy mennyiséget küldött Esztivel.
Ez az a süti, amit én sosem csinálok, mert tudom, hogy úgysem lenne olyan finom, mint az övé. Egyszer nekiálltam, de nem voltam elégedett a végeredménnyel. Igaz, nem az õ receptje alapján dolgoztam, azt csak késõbb kértem el tõle. Így hangzik:
Hozzávalók a tésztához:
- 2 tojás
- 5 dkg zsír vagy vaj
- 1,5 dl tej
- 30 dkg cukor
- 37 dkg liszt
- 1,5 zacskó sütõpor
- 3 kanál méz
A vajat habosra keverjük a tojással és a cukorral, majd hozzáadjuk az olvasztott mézet, sütõporral elkevert lisztet, tejet és az egészet összedolgozzuk.
Sütõpapírral bélelt tepsibe simítjuk a masszát és 180 fokosra elõmelegített sütõben tûpróbáig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihûlni a tésztát, majd kis kockákra vágjuk.
Amíg hûl, elkészítjük a mázat.
Hozzávalók a csokimázhoz:
- 25 dkg vaj
- 25 dkg cukor
- 6 kanál tej
- 5 dkg cukrozatlan kakaópor
- 4 evõkanál rum
+ kókuszreszelék
Egy lábasban felmelegítjük a tejet, hozzáadjuk a cukrot, vajat, kakaót, jól összefõzzük és a végén belekeverjük a rumot is.
A sütikockákat egy villa segítségével belemártogatjuk a csokiszószba majd kókuszreszelékben megforgatjuk.
Frissen is finom, de ha hûvös helyen 1-2 napot állni hagyjuk, még finomabb lesz.
A fenti képen a hatalmas adag kókuszkocka mögött Erzsi néni másik specialitását a sós stanglit lehet látni, mert persze azt is küldött nekünk Esztivel. Legközelebb csinálok róla több képet is mielõtt elfogyna és mindenképpen írok róla bejegyzést. Annyit már most elárulok, hogy gyakran 1-1 szelet bacont teker bele, úgy készíti a kis kifliket. :)