Kókuszkocka deluxe

2014-02-02

sponsored links

Mindenki kedvence a kókuszkocka. Vagy mégsem? Sokan szeretik és sokan utálják és állítólag egy igazi férfi nem eszik ilyen sütit, csak zserbót, beiglit vagy flódnit. Szerintem meg egy igazi ínyenc férfi bármit megeszik, csak jól és jó alapanyagokból legyen elkészítve. Például én is szeretem (szeretném) ezt a kockát, bár bevallom még nem nagyon ettem számomra megfelelõt. Gondolkoztam, hogy lehetne jobbá tenni az állagát és izgalmasabbá tenni az ízét, de úgy, hogy azért megmaradjon annak, ami. Az interneten retro kókuszkockaként jelenik meg több leírásban. De mitõl is retro egy süti? Mert ennyi erõvel akár a dobostorta és az összes ismert régi sütemény is retro.:) A másik dolog, ami még felötlött bennem, hogy mitõl kókuszkocka. A kockát értem, de mivel csak kókuszreszelékbe hempergetik, így inkább kókuszos kockaként kellene hívni.:) Végül is azt hiszem sikerült igazi kókuszkockává tennem ezt a sütit. Az íze is összetettebb lett, a tésztája önmagában is nagyon finom, az állaga is jobb lett. Nagyon könnyû elkészíteni így is, de így már nem azaz olcsó, gyors süti, mert fontos a jó minõségû alapanyag, hogy igazán deluxe lehessen. A kókuszliszt és a kókusztej miatt már a tészta is kellemes kókusz ízû, intenzív, mézes-karamelles felhanggal. Tároljuk hûtõben, de aki lágyabban szeretné, az fogyasztás elõtt hagyja közel szobahõmérsékletûre melegedni. Kisebb kockára vágva el is hagyható a közepébe kerülõ krém, de akkor ugrik a deluxe megoldás.:)

kokuszkocka_deluxe.jpg

Hozzávalók (tészta):

  • 200 g extra finom liszt (pl. Nagyi Titka piskótaliszt)
  • 50 g kókuszliszt (Meru)
  • 1 nagyobb tanyasi vagy bio tojás
  • 100 g vaj
  • 180 g kókuszcukor (Meru)
  • 25 g erdei méz (esetleg más erõs, karakteres)
  • ? kezeletlen citrom reszelt héja
  • 1 tk vanília kivonat
  • 2 ek barna rum (érlelt)
  • 200 ml kókusztej (adalékmentes)

 Hozzávalók (krém):

  • 50 g fehércsokoládé (pl. Valhrona vagy Divine)
  • 100 g mascarpone (pl. egészen jó kapható a Lidl-ben is)
  • 25 ml kókusztej (adalékmentes)

 Hozzávalók (bevonat):

  • 1 kókuszdióból készült friss reszelék
  • 100 g csokoládé 70%-os (pl. Valhrona vagy Divine)
  • 90 g ásványvíz, esetleg tej
  • 25 g vaj
  • 25 ml kókusztej (adalékmentes)
  • 1 ek akácméz

 Elkészítés:

A kókuszdiót ebben a receptemben található módon dolgozzuk fel.

Mérjük ki a tésztához valókat. A lisztet, a kókuszlisztet és a sütõport jól keverjük el, majd az egészet egyszer szitáljuk át. A szobahõmérsékletû vajat keverjük ki a kókuszcukorral, a mézzel és a tojással. Akkor jó, ha már nem ropog benne a cukor, világosbarna és krémes. Ezután adjuk hozzá a rumot, a vanília kivonatot, a citromhéjat és a langyos kókusztejet. Végül szitáljuk bele a lisztkeveréket és keverjük alaposan össze. Ne legyen csomós. A kókuszliszt sok folyadékot tud felvenni, ezért gyorsan dolgozzunk, majd sütõpapírral bélelt 25*30 cm-es tepsibe öntsük bele a sûrû masszát és igyekezzünk egyenletesen szétteríteni és elsimítani a tetejét. Majd 200°C-os sütõbe tesszük és 10 perc múlva levesszük 160°C-ra és további 15 percig vagy tûpróbáig sütjük. Rácson hagyjuk kihûlni.

A krémhez a fehércsokit törjük apró darabokra, egy habüstben kis láng fölött kevergetve olvasszuk fel 25 ml kókusztejjel. Épp, hogy olvadjon meg, de ne legyen darabos. Picit hagyjuk hûlni és utána fokozatosan adjuk hozzá a mascarpone-t, elõször keveset, habverõvel alaposan keverjük el, majd a többit is. Selymes könnyû krémet kell kapnunk.

A kihûlt tészta széleit levágjuk, a többit 4,5 x 4,5 cm-es kockákra vágjuk és egy 25 mm-es zöldség vájóval félgömb alakú fészkeket vájunk beléjük. Óvatosan csináljuk, mert elég törékeny a tészta. Ezekbe a fészkekbe adagoljuk nagyvonalún a krémet, majd egy-egy kockát összeragasztunk és így egy krémgömb lesz a kockákban. Hûtõbe tesszük és elkészítjük a bevonatot.

A bevonathoz a csokoládét felolvasztjuk a vízzel, a vajjal, a maradék kókusztejjel és a mézzel. Nem kell forróra melegíteni, csak hogy homogén és sima öntetet kapjunk. Víz helyett használhatunk tejet, de ez megváltoztatja a csokoládé ízét, és ha minõségi csokit használunk, akkor ez nem cél. Ha már csak langyos, akkor a kockákat minden oldalról belemártjuk és a friss kókuszreszelékbe forgatjuk.

Tipp!

A maradék krémmel a kis félgömböket összeragaszthatjuk és a maradék csoki öntetbe mártva, kókuszba forgatva finom kókuszgolyókat kapunk.

Megosztom Megosztom Megosztom Megosztom Megosztom Megosztom


Folytats a blogon ... afickofakanallal.blog.hu/2014/02/02/k...

sponsored links

Keres?s