Kókuszkocka, az eredeti
sponsored links
Az eredeti, mert igen sok helyen olvasom, hogy sima alap piskótával készül. Márpedig az nem olyan, mint az igazi. Sem állagban, sem ízben. Ez a recept is nagymamámtól van, valami hihetetlen finom, érdemes mindenképpen kipróbálnia annak, aki így még nem kóstolta! Létezett gyerekkoromban egy sarki kis cuki, ahol öklömnyi puncsgolyókat, téglányi kókuszkockákat, emeletmagas krémeseket adtak apróért, és ez pontosan ugyanolyan. Ha mamainak nem volt kedve sütni, hát kikönyörögtem magamnak egy téglát. :))
A tésztához
1 egész tojás
50 g vaj
200 g kristálycukor
280 g liszt
1 sütõpor
2 evõkanál méz
150 ml tej
1 evõkanál kakaó
kortynyi rum
A lágy vajat kikavarjuk a cukorral, mézzel és tojással, hozzáadjuk a tejet, kakaót, lisztet., sütõport, és nem agyonkeverve összeállítjuk. Vajazott, lisztezett - vagy sütõpapírral bélelt - tepsiben (20*30 cm) 180°C-on kisütjük. Deszkára borítva kihûtjük, majd kockákra vágjuk. Alaposan el kell kenni a tésztát, kissé homorúra, mert képes púposodni, úgy igen nehéz szép kockákat vágni.
Öntet
200 g vaj
200 g cukor
2 evõkanál kakaó
5 evõkanál tej
rum
200 g kókuszreszelék
A vajat megolvasztjuk, és elkeverjük a többi hozzávalóval. A kockákat egyesével belemártjuk, majd kókuszba hempergetjük. A szósz mennyisége kevés lehet, ha nagyon apró, és sok, ha nagyon nagy kockákra vágjuk a süteményt, nekem harmadjára sikerült eltalálnom, kb. a 7*7 centiméteres nagyságot szereti.
Dina világa a facebookon is elérhetõ, így biztosan nem maradsz le semmirõl! :)
Valamint minden édességet, desszertet kedvelõt várunk szeretettel szintén a facebookon, a DesszertSarok csoportban!