Kókuszjoghurt
sponsored links
Sokáig vártam, amíg elsõ kókuszjoghurtomat elkészítettem. Õszintén megvallva nem szeretem a kókusz ízét édességen kívül más ételekben. Persze a csokis kókuszos sütitõl elvárom, hogy kókuszos legyen, de egy joghurttól nem! Néhány leírásban elég bonyolultnak tûnik az eljárás? és amíg el nem mondta Noémi (örök hálám érte), hogy ez tulajdonképpen milyen egyszerû, nem is fogtam hozzá. És milyen rosszul tettem! Nagyon finom! Azóta szinte mindig van itthon, az egész család szereti.
(és Noémi joghurtját volt szerencsém meg is kóstolni, igazából ez adott kedvet hozzá, hogy én is megcsináljam. Az eredeti receptet itt találod Kókusz joghurt)
Akkor lássuk:
A joghurt alvasztással készített tejtermék. A tejet elõzõleg joghurtkulturával oltják be, ezzel segítve a fermentálást. Ez a joghurtkultura nem más, mint jótékony baktériumok keveréke, melyek a tejben lévõ cukrot lebontják tejsavvá. Ha növényi tejbõl készítünk joghurtot, akkor mindenképpen cukrot kell adni a tejhez, hiszen a növényi tejben nincs olyan cukor, amit a baktériumok szeretnek. Az élõflórás joghurt rendkívül egészséges, hiszen helyreállítja a bélflórát, így javítja az emésztést.
Hozzávalók:
4 dl kókuszkrém (lehetõleg adalék és töltõanyagoktól mentes, 100% kókuszkivonatot tartalmazó kókuszkrémet használjunk, ilyen pl. a Banaban bio kókuszkrém)
1 evõkanál kókuszcukor (vagy agavé szirup, vagy más növényi szirup)
1 csapott kávéskanál agar agar por (vagy 1 evõkanál almapektin) + 1 dl víz
2 kapszula probiotikum vagy két evõkanál probiotikus ital*
1 steril befõttesüveg, steril kanál
*Bármilyen probiotikus készítmény megfelel, pl. a Bio-Kult vagy JutaVit Probium, ezek kapszulák, de folyékony baktérium kultúrákat is használhatunk, mint pl. az Emocio vagy Imsyser, lényeg, hogy tartalmazzon lactobacillus bulgaricus és a streptococcus thermophilus-t, ugyanis a joghurt elõállításában ez a két baktériumtörzs vesz részt.
Elõkészítés: A befõttesüveget és a kanalat alapos elmosogatás után forrásban lévõ vízbe tesszük 1-2 percre, így már steril lesz - a steril környezet nagyon fontos a sérülékeny baktériumflórák számára.
Elkészítés: A kókuszkrémet rázzuk fel, mielõtt kibontjuk, majd töltsük át a steril befõttesüvegbe, és szintén steril kanállal keverjük bele a kókuszcukorral vegyített probiotikumot.
Az agar-agart forrásban lévõ vízben folytonos keverés közben feloldjuk, pár percig hagyjuk hûlni, majd hozzákeverjük a kókuszkrémhez. Nem elég keverni, el kell turmixolni, hogy homogén legyen.
Most jön az, hogy betesszük a 45 fokra beállított aszalógépbe, és 10-12 órán keresztül érleljük. Ha nincs aszaló, akkor jó a sütõ, vagy ha nyár van, akkor kora délelõttõl egészen estig a tûzõ napon.
Erjesztés végén még folyékony a krém, össze kell jól rázni, keverni, és kis poharakba kiönteni, és mehet a hûtõszekrénybe. Ilyenkor áll össze, és lesz az a jellegzetes joghurt állaga.
Vannak joghurtkészítõ gépek, ezek elintézik a megfelelõ hõfokot, csak a hozzávalókat kell összekeverni. Ennek gyakorlati kivitelezésérõl tapasztalat hiányában nem tudok beszámolni.