Kókuszhabos csiga - SAD 18. Falusi konyha, népies ízek...

2013-09-29

sponsored links


A SAD 18. fordulójának háziasszonya Ildi Kokki, aki a falusi konyhát, népeis ízeket választotta témának. Hagyományos falusi háttérrel nõttem fel, szlovák és magyar hgyományok keveredésével, nagy kerttel, háztájival, nagy lakodalmakkal, így ez a téma nagyon közel áll hozzám.
Nagymamám és anyukám is jó háziasszonyok voltak, kiskoromban elsõsorban mamától lestem el mindent, mert vele voltam, míg az anyu dolgozott, már 10-12 évesen simán meg tudtam fõzni a legalapvetõbb ételeket egymagam is. Rengeteg kelt tésztát, kalácsot, rétest készített mama, eredetileg most is egy kelt kuglófot akartam sütni, mert imádom a kelt tésztákat készíteni, de azt mondták a gyerekek, ne legyen megint édes kelt tészta, szóval ezt késõbbre halasztom. Anyu volt inkább a sütemény felelõs, nagyon finom sütiket készített hétvégére, ünnepekre. Ezt a kókuszos csigát imádtam régen, még a lakodalmakkor is sütötték nálunk, tudjátok, amikor már hétfõn elkezdték az asszonyok a sütést, készülõdést. Emlékszem volt egy nagy fasublót és abba pakolták az elkészült szárazabb sütiket, amik elállnak és mi gyerekek úgy örültünk, mikor kaptunk belõle. Sajnos az anyu receptes füzete elveszett, nagyon sajnálom, pótolhatatlan, sok receptet még én körmöltem bele kislányként. Már régebben kinéztem egy receptet egy blogról, megsütöttem, de nem ízlett, nem az volt, amit anyu sütött. Késõbb megláttam Nea blogjában ezeket a csigákat és már a képek alapján is nagyon hasonlított arra, amit én gyerekként úgy szerettem. Igaz ugyan, hogy most nem kóstolhattam, de tudom, hogy ez az a recept, megvan, és a családomnak nagyon ízlett, szinte pillanatok alatt elfogyott a nagy része még langyosan a tepsirõl. A fotón látható fehér rieselt terítõ is az anyukám keze munkája, rengeteget hímzett, sokfélét, színes mintásat is.

Hozzávalók a tésztához:
45 dkg liszt ...

Folytats a blogon ... trollakonyhamban.blogspot.com/2013/09...

sponsored links

Keres?s