Kókuszgolyó, avagy puncsgolyó

2014-04-01

sponsored links

Kókuszgolyó
Be Sweet... a háziasszonya a mostani SAD fordulónak, szám szerint a 23. megmérettetés ez, melynek a kókusz a témája. Kókusz-pókusz. :))

A lehetõ legegyszerûbb, leggyorsabb, és legközkedveltebb alap jutott eszünkbe, a kókuszgolyó. Pillanatok alatt kész, és szerintem mindenki evett már, sõt készített már egyedül gyerekkorában, ha valami gyors édességre vágyott. :)

Nálunk a puhább verzió a kedvenc, ahol nem keksz, hanem piskóta az alap. Lágyabb, finomabb, krémesebb, omlósabb az állaga, de nem az a szájpadlása tapadós, azt nem szeretjük mi sem. Így csináld:

piskótához

3 tojás sárgája és fehérje
150 g cukor
150 g liszt
90 ml tej
90 ml olaj
késhegynyi szódabikarbóna

A tojások fehérjét a cukor felével verd masszív habbá, ugyanazzal a géppel (nem kell elmosni a lapátot, csak simán leállítva átemelni a másik tálba) keverd fehéredésig a sárgáját a másik fele adag cukorral. Jöhet a sárgájához az olaj és a tej, majd a liszt és a sütõpor, végül óvatosan forgasd össze a fehérjével. Sütõpapíros tepsiben süsd tûpróbáig. Most mindegy, mekkorában, úgyis összetörjük.



a többi hozzávaló

100 g étcsokoládé
100 g vaj
60 g porcukor
40 g holland kakaó
60 g kókuszreszelék
2 evõkanál fanyar lekvár, vagy fél citrom leve
1 evõkanál erõs rum

kb. 100 g kókuszreszelék a hempergetéshez

A piskótát morzsoljuk egy nagy tálba, szórjuk hozzá a többi száraz hozzávalót, egy kisebben addig olvasszuk meg a csokit és a vajat. A morzsalékot keverjük össze, majd öntsük hozzá a vajas csokit, a lekvárt, vagy citromlevet és a rumot. Lágynak, épp összeállónak kell lennie. Azért ne folyjon, de ne is legyen beton, hiszen a hûtõben visszakeményedik a csoki és a vaj. Ha túl kemény, lefõtt kávéval, vagy még lekvárral lágyíthatjuk, ha túl lágy lenne, akkor jöhet a kekszdara, vagy még kókusz. Igen rugalmas recept, nem? :)

Egy kevés hûtés után vajas kézzel golyókat formálunk, kókuszba hempergetjük, és már kezdõdhet is a lakoma. :)


Tudom, hogy kekszbõl gyorsabb, de egyszer próbáljátok ki piskótával, megéri az élmény. Lehet ám ez formatorta készítése közben leesõ piskótadarab is, sõt, ha besokalltok piskótából, fagyasztható is zacskóba tekerve, és ott gyûjtögetve össze az adagot. Variálható is kedvetekre, kerülhet bele dió, mogyoró, barack helyett szamóca vagy ribizlilekvár, mazsola, vagy más aszalvány, vagy akár minden golyóbis közepébe egy-egy meggyszem, így lesz minden portán más és más ez a megunhatatlan desszert. :)

Dina világa a facebookon is elérhetõ, így biztosan nem maradsz le semmirõl! :)

Valamint minden édességet, desszertet kedvelõt várunk szeretettel szintén a facebookon, a DesszertSarok csoportban!

Folytats a blogon ... dinavilaga.blogspot.com/2014/04/kokus...

sponsored links

Keres?s