Kókusz-pókusz! Ennyiféleképpen ehetjük a kókuszt
sponsored links
A fa, amely mindent megad, ami az élethez kell ? mondják az indonézek a kókuszról.
A kókuszpálma minden része felhasználható: törzse építõanyagként, levele tetõfedõként, termése rostanyagként, magja pedig élelmiszert, gyógyszereket, italt, kémiai anyagokat szolgáltat. A vallás és orvoslás területén lényeges szerepet tulajdonítanak a kókusznak, a hindu néphagyomány szerint 99 féle betegség gyógyítására alkalmas.
Tudtad?
Valószínûleg Dél-Kelet Ázsiából származik, de máig tisztázatlan a pontos eredet. Magától terjedhetett el a kontinensek között, mert jól úszik és a csírázóképességét a sós vízben is képes megõrizni 3 hónapon keresztül is.
A cocos szó a grimasz portugál kifejezésbõl ered, mivel a gyümölcs alakját majomfejhez, a három csírázólyukat pedig vigyorgó pofához hasonlították a portugál felfedezõk.
A hosszú törzsû kókuszpálma akár 30 méter magasra is megnõhet, és levelei elérhetik az 5 méteres hosszúságot, de egyre több helyen termesztenek alacsony kókuszpálmákat, hogy könnyebben elérhetõ legyen a kókuszdió. Több helyen idomított majmok végzik a kókuszszüretet.
A kókuszdió rendkívül tápláló és vitaminokban (C, E, B1, B3, B5 és B6), valamint rost- és ásványi anyagokban (vas, szelén, nátrium, kalcium, magnézium és foszfor) gazdag. Gluténérzékenyek a belõle készült lisztet, laktózérzékenyek pedig a belõle készült tejet fogyaszthatják. Remek alapanyag különbözõ ételek fõzéséhez, sütéséhez, turmixok készítéséhez.
A kókuszdió jelentõs mennyiségû zsírt tartalmaz, ezek leginkább telített zsírsavak formájában jelennek meg, ilyen például a laurinsav, amely egy nagyon hasznos vegyületté alakul át a szervezetben. A monolaurin antibakteriális hatású és megakadályozza a vírusok és fertõzések elterjedését a szervezetben. Hozzájárul a szívbetegségek megelõzéséhez. A telített zsírsavak túlzott fogyasztása és a koszorúérbetegségek közti összefüggés jól megalapozott, ezért mértékkel fogyasztható.
Milyen formában fogyasztható a kókusz?
Kókuszreszelék
A kókuszdió húsát kivájják, majd lereszelik és megszárítják, ez a kókuszreszelék. Sütemények tésztájába vagy krémekbe keverik, desszertre, fagylaltra szórják és ebbe forgatjuk a kókuszgolyót.
Kókuszchips
Ez tulajdonképpen ugyanaz, mint a kókuszreszelék, csak nagyobbak a kissé roppanós darabok. Fogyasztható önmagában, müzlikben vagy használható sütemények, édességek díszítésére.
Kókuszliszt
A kókuszdió szárított, zsírtalanított húsából õrölt liszt. Rostban és fehérjében gazdag, ugyanakkor szénhidráttartalma alacsony, ráadásul gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Akár más lisztekkel keverve, akár önmagában sokféle étel készítéséhez felhasználható.
Kókuszvíz
A kókuszmag belsejében lévõ üreget a frissítõ hatású, édeskés ízû kókuszvíz tölti ki. Fogyaszthatjuk magában vagy más italokkal keverve.
Kiválóan hidratál, sókban és nyomelemekben gazdag, segíti az anyagcserét, detoxikál, regenerálja a bõrt, csökkenti az éhségérzetet, így segít a fogyókúrában, csökkenti a vérnyomást, koleszterinszintet, megelõzi az izomgörcsöt, nyugtatja az idegeket, másnaposságra tökéletes ellenszer.
Kókusztej
Ha a kókusz belsõ, fehér húsát lereszelik és forró vízben áztatják, majd egy szûrõn átpréselik, ez szolgáltatja a kókusztejet. Minél többször ismételjük ezt a folyamatot, a kókusztej annál lágyabb és krémesebb lesz. A sûrûbb változatát szószokhoz vagy desszertekhez, mint puding, tejberizs használják, a lágyabb változatát currykhez és levesekhez.
Segít fenntartani a megfelelõ vércukorszintet, megõrzi a bõr és a véredények rugalmasságát, erõsíti a csontokat, segít megelõzni a vérszegénységet, ellazítja az izmokat és az idegeket, segít megõrizni az ideális testsúlyt, csökkenti az ízületi gyulladás kockázatát, segít a magas vérnyomás leküzdésében, segít fenntartani az egészséges immunrendszert, elõsegíti a prosztata egészségét.
Kókusztejpor
A kókusztejpor a kókuszdió húsából készült tejbõl elõállított púder állagú alapanyag. Íze erõsen kókuszos.
Alacsony kalóriatartalmú, így fogyókúrázók is nyugodtan használhatják, továbbá laktózmentes, így laktózérzékenyek is fogyaszthatják. Felhasználhatjuk édes sütemények, desszertek, levesek, alkoholmentes italok, koktélok, zabkása készítéséhez.
Kókuszvirág cukor
Az asztali cukor természetes alternatívája a kókuszvirágcukor, mely a kókuszpálma bimbózó virágának nedvébõl készül. Enyhén karamellre emlékeztetõ ízû.
Egészségesebb, mert alacsony a glikémiás indexe.
Kókuszvirág szirup
A kókuszvirágcukor szirup változata, sütemények, kávé, tea édesítésére használhatjuk.
Kókuszsír, kókuszolaj
A kókuszdió szárított vagy nem szárított húsából nyerik ki különféle eljárásokkal.
24,5°C alatt szilárd halmazállapotú ? kókuszzsír, e feletti hõmérsékleten folyékony, áttetszõ lesz ? kókuszolaj.
Semleges ízû, többször felhasználható, sütés után nem lesz tõle olajszag a lakásban.
Zsírégetõ, anyagcsere gyorsító hatású, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, jól alkalmazható epebetegség, hasnyálmirigy betegség, gyulladásos bélbetegségek diétájában, koleszterinszegény diéta esetén is bátran használhatjuk.
A bejegyzést a Bijó Webáruház támogatta, ahol a kókuszból készült termékek egész sorát megtalálod, nem csak az ehetõket, hanem a magadra kenhetõket is.
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmirõl!