Kínai csirkeleves
sponsored links
Finom a húsleves, mese nincs, de néha megkívánunk egy kicsit másabb ízeket is. :)
Kínai csirkeleves
Hozzávalók 4 személyre: 1 csirke csontos részei, 1 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 kisebb hagyma, 3-4 cikk fokhagyma, diónyi friss gyömbér, 1 darabka friss vagy szárított csípõs paprika (ízlés szerint), ? teáskanál kurkuma, néhány szál koriander- vagy petrezselyemzöld, 2 evõkanál szójaszósz, só, citromlé, 3-4 evõkanál napraforgóolaj, 1-2 evõkanál szezámmagolaj; a tálaláshoz: chow mein tészta, rizstészta vagy bármilyen más cérnametélt.
Elkészítése: A csirkedarabokat hideg vízben fõni tesszük a sárgarépával és a patrezselyemgyökérrel együtt. Enyhén megsózzuk, és lehabozva, kis lángon finom, erõs alaplevet fõzünk belõle. A továbbiakban kétféleképpen járhatunk el. A hagymát, a fokhagymát, a csípõs paprikát, a gyömbért, a kurkumát meg a zöldfûszert az olajokkal és 1-2 evõkanál forró vízzel együtt pépesítjük, majd egy lábosba öntjük, és állandóan kevergetve lepirítjuk. Ha nem szeretnénk pépesíteni, mindent finomra aprtíunk vagy lereszelünk, és az olajok keverékén megdinszteljük. Ezek után ugyanaz az eljárás. Hozzáadjuk a szójaszószt, és felöntjük annyi alaplével, amennyi levest szeretnénk. Ízlés szernt utánasózunk, illetve ciromlével ízesítjük, és kb. 10 percig fõzzük. Ekkor leszûrjük, és az idõközben kifõzött tésztával, illetve a metéltre vágott sárgarépával kínáljuk. Megszórhatjuk valamilyen zöldfûszerrel is.
Megjegyzés: Ha az ízesítõket csak felaprítottuk, nem muszáj leszûrni a levest.