Kétszersült
sponsored links
Az õszi gyûjtögetésbõl szerencsére még mindig rengeteg csonthéjas pihen a kamrában, amibõl értelemszerûen az esetek döntõ többségében valami édesség kerekedik. Akár a kiccsaládnak, akár ajándékba készül az öröm sosem nem marad el. Most mind a két verzió sült, a fele itthon maradt a másik felét pedig becsomagoltam kis tasakokba. Mivel ez a kétszer sült keksz sokáig eláll, nem kell megfeleznetek az adagot, mert higgyétek el tutira elfogy se perc alatt.
Hozzávalók:
250 g vaj
200 g barna cukor
vaníliakivonat
2 narancs reszelt héja
3 nagy tojás
50 g teljes kiõrlésû liszt
500 g finomliszt
csipet só
150 g étcsokoládé
75 g mandula
100 g aszalt áfonya
A liszteket és a sót keverjük össze egy tálban. A csokit és a mandulát vágjuk durvára.
A vajat a cukorral keverjük habosra. Adjuk hozzá a felvert tojásokat és a vaníliát, majd keverjük tovább. Reszeljük bele a narancs héját és adjuk hozzá a csokit, a mandulát és az áfonyát. Végül keverjük bele apránként a lisztet. Öntsük egy gyúrótáblára és gyors mozdulattal gyúrjuk egynemûvé. Nyomkodjuk a tésztát A/4-es méretûvé, csomagoljuk folpackba és tegyük a hûtõbe fél órára.
Ha lehûlt, hosszában vágjuk ketté és kissé nyújtsuk ki hosszában. Tegyük sütõpapíros tepsire (én kettõre tettem, mert terül a tészta) és 180 C-os elõmelegített sütõben süssük 20-25 percig.
Vegyük ki a sütõbõl, várjuk kb. 5 percet és szeleteljük fel 1 cm-es széles csíkokra. Fordítsuk a kekszet lapjára és toljuk vissza a sütõbe még 5-8 percre, hogy megszáradjanak. Vegyük és hagyju kihûlni. Dobozban nagyin sokáig eláll.