Két napom a Sofitel konyhájában
sponsored links
Így készül egy 5 csillagos ebéd 16 fogással, 120 fõre egy másfél nap alatt.
Szeptember végén kaptam a megtisztelõ (és számomra nem kevésbé meglepõ) felkérést, hogy állítsak össze egy Sunday Brunch menüt a Hotel Sofitel számára, és vegyek részt az elkészítésében. Ez nem hétköznapi feladatot jelent, hiszen nem egy 4-5 ételbõl álló, hagyományos ételsorról van szó, hanem egy minden igényt kielégítõ, 16 fogásos lakomáról, ami lényegesen nagyobb kihívás.
A feladat nemcsak hízelgõ volt: rendkívül megörültem, hogy végre egyszerre tálalhatom fel az õsz minden szezonális ínyencségét, hiszen gasztronómiai szempontból ez a leggazdagabb évszak. A szálloda által elfogadott menüsorról az elõkészítés során már írtam, aki szeretné feleleveníteni, ITT elolvashatja.
A program nem egy napos volt: mivel vasárnap 11.30-ra el kell készülni a tálalással, a munka szombaton reggel 7 órakor kezdõdött. Viszonylag régen fordult elõ velem, hogy ebben az idõben menetrendszerûen munkába kellett állnom, de azért sikerült megoldani. Volt bennem némi izgalom is: általában egyedül fõzök, még az sem nagyon fordult elõ velem, hogy bárki lett volna ez idõ alatt a konyhában. Itt becsöppentem egy 5 csillagos szálloda óriás konyhájába, ahol egyébként meglepõen kevesen dolgoznak: én azt hittem legalább kétszer ekkora személyzet végzi ezt a rengeteg munkát, ami a kb. 500 szállóvendég és a dolgozók étkeztetésével jár.
Mentorom, Homoki Zoltán séfhelyettes elõször felöltöztetett szakácsruhába, majd körbevezetett és ...