Két igazi téli finomság, amit ki kell próbálnod!
sponsored links
Van angolul egy tök jó kifejezés, amit nem lehet teljesen magyarra fordítani, pedig szerintem sok mindenkinek van ilyen étele. Ez a Comfort Food. Ez egy meleg, házias étel, ami kicsit nosztalgikus, kicsit szentimentális értékkel bír, és általában hidegebb hónapokban a meleg lakásban, bekuckózva fogyasztjuk. Ilyen lehet egy nagy tál tartalmas leves, vagy valamilyen szaftos, húsos, tunkolhatós ragu, de nekem leginkább egy gõzölgõ, mindenfélével megpakolt burgonya jut eszembe róla!
Most kettõ ilyen finomságot hoztam nektek. Egy igazi klasszikus, fõtt burgonyát tejföllel, sajttal megpakolva! És egy reformabb változatot, hogy annak se kelljen lemondani az élvezetekrõl, aki odafigyel a vonalaira.
Klasszikus, akár laktózmentesen is
Az elsõ verzió bennem mindig gyerekkori emlékeket ébreszt, ráadásul most egy szintén régi ismerõssel, a Medve sajttal készítettem. Fõtt burgonya tejföllel és sajttal megpakolva, nyami! A jó hírem, kedves laktózérzékenyek, hogy nektek sem kell lemondani errõl a finomságról, mert minden fontos hozzávalóból megtaláljátok hozzá a laktózmentes verziót!
Fõtt burgonya tejföllel és kockasajttal
Elkészítési idõ: 20 perc!
Hozzávalók (2 személyre):
- 4 nagyobb vagy 6 közepes burgonya
- 1 doboz laktózmentes Medve sajt
- 1 doboz laktózmentes tejföl
- 5 dkg bacon
- 1 csokor snidling
Szükséges eszközök:
- tányér
- villa
- vágódeszka
- kés
- serpenyõ
Elkészítés:
1. Elõször a burgonyát fogjuk elkészíteni, amire most mutatok Nektek egy gyors verziót! Mossuk meg alaposan a burgonyákat. Egy villával szurkodjuk meg mindegyiket körbe-körbe, hogy a gõz majd ki tudjon jönni belõlük. Rakjuk õket egy tányérra, és tegyük 7 percre mikróba (600W). 7 perc után kicsit szurkodjuk meg villával, és ha úgy érezzük még nem készültek el, tegyük vissza 1-2 percre. (Aki ódzkodik a mikróban készült ételektõl, az csavarja a burgonyákat alufóliába, és tegye fél órára 200 fokos sütõbe.)
2. Míg készül a burgonya, a bacont vágjuk fel apróra, és a serpenyõben pirítsuk ropogósra. A snidlinget mossuk meg, töröljük szárazra, és aprítsuk fel. A kockasajtot pedig vágjuk 1x1 cm-es kockákra.
3. Amikor a burgonya elkészült hagyjuk pár percig hûlni, majd tegyük át tányérokra. Vágjuk hosszában félbe õket. Nyissuk szét, és egy villa segítségével a belsejüket lazítsuk fel, és egy picit sózzuk meg. Osszuk el bennük a felkockázott kockasajtot, és keverjük össze a még meleg burgonyával. Kanalazzunk a tetejére tejfölt. Szórjuk meg a snidlinggel és a baconnel. (Fázis fotók a galériában ?)
Édesburgonyával könnyedén
Nem kell lemondani a "Comfort Food" életérzésrõl, akkor sem, ha kicsit jobban odafigyelünk magunkra. A burgonya nagyon jó alternatívája, az édesburgonya. Aki szereti, azt nem kell majd rábeszélni, hogy kipróbálja ezt a receptet. Aki még ismerkedik vele, annak csak annyit írnék, hogy mikor ez az étel elkészül, a végeredmény egy édesen, krémesen, kellemes fokhagymás sajtos finomság.
Spenótos, tojásos, kockasajtos édesburgonya
Elkészítési idõ: 15 perc elõkészítés + 15 perc sütés
Hozzávalók (2 személyre):
- 4 nagyobb édesburgonya
- 1 doboz laktózmentes Medve sajt
- 5 dkg spenót
- 2 tojás
- 2 gerezd fokhagyma
Szükséges eszközök:
- 2 db villa
- tányér
- vágódeszka
- kés
- kanál
- kisebb mélytányér
- hõálló edény
Elkészítés:
1. A sütõt melegítsük elõ 200 ?-ra.
2. Az édesburgonyákat jó alaposan mossuk meg, töröljük szárazra. Egy villával szurkodjuk meg õket körbe-körbe, hogy a gõz majd ki tudjon jönni belõlük. Rakjuk tányérra, és tegyük 7 percre mikróba (600W).
3. Közben pucoljuk meg a fokhagymát, majd vágjuk vékony szeletekre. A kockasajtot vágjuk 1x1 cm-es kockákra. A spenótot vékonyan szeleteljük fel. A tojásokat pedig egy pici sóval verjük fel.
4. Mikor az édesburgonyák elkészültek, vágjuk félbe õket. Egy kanál segítségével emeljük ki a közepüket úgy, hogy 1-1 cm maradjon a szélükön. Töltsük meg elõször a spenóttal, majd a fokhagymával, jöhet a kockasajt és végül a tojás. (Fázis fotók a galériában ?)
5. Végül 10-12 perc alatt süssük készre a sütõben.
Ez a 2 recept a második része annak a 4 részes sorozatnak, amiben dupla vacsorarecepteket mutatok be Nektek különbözõ Medve sajtokkal:
A Ti feladatotok ennyi:
1. Minden alkalommal a Facebookon megszavazzátok, hogy melyik recept tetszett jobban az aktuális kettõ közül, melyiket szeretnétek, hogy felkerüljön a Sajtbisztró weboldalára (https://www.sajtbisztro.hu/) és a Medve Sajt Facebook oldalára (https://www.facebook.com/medvesajt/).
2. A 4 hét alatt pedig várjuk Tõletek a saját kedvenc 5 hozzávalós, Medve sajtos receptetek a medvesajt@5hozzavalo.hu e-mail címre! Mert a receptek közül kiválasztom a két legjobbat, amiknek a beküldõit egy-egy Medve sajtos ajándékcsomaggal jutalmazunk. Ezeket a recepteket elkészítem, lefotózom, és a két recept közül az Olvasók is kiválaszthatják kedvencüket szavazással. Bõvebben a játékról itt olvashattok ?